Sebestyén László kárpátaljai magyar katona családját támogatta a magyar kormány

A lassan 500 napja, 2022. február 24-e óta tartó háború már számtalan kárpátaljai áldozatot is követelt. Az eddig elhunytak közül több mint húsz magyar származású katonáról van tudomásunk. Ezt erősítette meg Kuti László, az ungvári magyar főkonzulátus konzulja is, aki az 1998-ban született fiatal beregszászi katona, Sebestyén László hozzátartozójának nyújtotta át Magyarország anyagi támogatást - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

"Minden nap megrendülten értesülünk arról, hogy sok kárpátaljai, és közöttük jó néhány magyar honfitársunk is életét veszti a háborúban" – jegyezte meg a diplomata. "De amikor egy olyan fiatalember esik el, aki előtt még ott volt az egész élet, az különös szomorúsággal tölt el mindannyiunkat. A mi nyilvántartásunk szerint László a huszonkettedik olyan magyar származású katona, akinek sikerült kapcsolatbalépni a családjával. Számunkra rendkívül fontos az, hogy megőrizzük azoknak a katonáknak az emlékét, akik a kárpátaljai magyar közösség tagjai voltak, és támogatásban részesítsük a családokat, hiszen amikor gyermek, édesapa, családfenntartó távozik el, ráadásul nagyon fiatalon, ahogy a mostani esetben is, akkor a család különösen nehéz helyzetbe kerül. Minden veszteség hatalmas és pótolhatatlan, de amikor a kárpátaljai közösség egyik tagjától kell búcsúznunk, az számunkra még borzasztóbb." - mondta.

Kuti László hozzátette, László áldozata nem volt hiábavaló. Ő is azért harcolt kárpátaljai magyarként, hogy itt, a szülőföldjén, magyarok és más nemzetiségűek békében, nyugalomban élhessenek.

A beregszászi konzulátuson Popovics Mária, az elesett katona nagynénje vette át a támogatást Kuti Lászlótól.

Sebestyén László az ukrán hadsereg egyik rohamdandárjának segédlövészeként szolgált, a Doneck megyei Rozdolivka közelében. A fiatal harc közben vesztette életét. A hőst katonai tiszteletadás mellett a város központi temetőjében helyezték örök nyugalomra. A temetésen a hozzátartozókon kívül részt vettek az elhunyt barátai, rokonai, valamint a helyi lakosság.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: