Hamis az instant kávé harmada Ukrajnában

A hamisított kávé piaci részesedése Ukrajnában eléri a 30%-ot, a piacokon és az interneten az instant kávé világmárkáinak hamisítványait értékesítik, bár valójában ezeknek a terméknek semmi köze sem a márkákhoz, sem a kávéhoz – jelentette ki Danilo Hetmancev, a Legfelső Tanács Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottságának vezetője, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

„Virágzik a világ- és az ukrán márkák utánzása és hamisítása, valamint a maltodextrinből készült, kávénak nem nevezhető valaminek márkanév alatti értékesítése a piacokon és az interneten keresztül” – mondta.

Hetmancev jelezte, a maltodextrin az az anyag, amelyet hamisításkor kávé helyett adnak a kávéhoz. Elmondása szerint minderről a kávégyártókkal találkozva értesült.

„A piaci helyzet egyszerre elborzasztó és jellemző hazánkra. A piac 30 százaléka árnyékban van. A granulált kávét a zöld kávébabnál alacsonyabb vámértéken hozzák be” – mondta el a pénzügyi bizottság vezetője.

Utalt rá, hogy Ukrajnában „több »vállalkozócsalád« is létezik”, akik fedezetet biztosítanak ennek az üzletnek.

„A vállalkozók egyet kérnek: az állam teljesítse kötelezettségét a piac jogszerű és átlátható működésének biztosításával. Ebben egyaránt érdekeltek a kávéfogyasztók és a hadseregnek pénzt gyűjtő állam. Ebben néhány »vállalkozócsalád« nem érdekelt, akik rendkívül jövedelmező üzletet alakítottak ki külföldi márkák alatt, adófizetés nélkül és az egészségünk rovására” – jegyezte meg Hetmancev.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a robusta kávébab hiánya miatt világszerte emelkedik az instant kávé ára. A májusi nagykereskedelmi árak 12 éves csúcson voltak. (Kárpátalja)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: