Kinek kell befizetnie az ingatlanadót és ki mentesül alóla? - Itt vannak a részletek

Az ingatlanadót személyek és cégek, sőt nem rezidensek is fizetik. Vagyis mindazok, akik lakó- vagy nem lakható ingatlanok tulajdonosai. Ha az ingatlan több személy közös tulajdonában van, akkor ezen személyek mindegyike köteles adót fizetni a saját részéért, írta Zoltan Ruszanyuk a Juridicsna Gazetában.

Az adó összege az ingatlan területétől függ. Az adó mértékét a helyi önkormányzatok határozzák meg. Az ingatlan négyzetméterenkénti adójának mértéke ugyanakkor nem haladhatja meg a minimálbér 1,5 százalékát.

Kedvezmények vannak hatályban a lakóingatlanok tulajdonosai számára. A lakástulajdonosoknak csak azokért a négyzetméterekért kell adót fizetniük, amelyek meghaladják a törvényben meghatározott normát: a lakásnak 60 négyzetméternél, a háznak 120, a különböző típusú lakóingatlanok esetében – 180 négyzetméternél kell nagyobbnak lennie. Az adót minden, a „normát meghaladó” négyzetméterért számítják fel. Ezenkívül, ha a lakás területe meghaladja a 300 négyzetmétert, és a ház területe meghaladja a 600 négyzetmétert, akkor az ingatlanadó összege további 25 ezer hrivnyával emelkedik. Ha nem érkezett meg a csekk, akkor fel kell venni a kapcsolatot az adóhivatallal. Az ingatlanadó befizetési határideje 60 nap.

Ha a megállapított határidőn belül elmulasztják az ingatlanadó befizetését – bírságot szabnak ki. 30 napos késedelem esetén a bírság mértéke a tartozás 5%-a, 30 naptári napon túli késedelem esetén pedig 10%, számolt be a Pénzügyminisztérium. Az adókódex értelmében az ingatlanadó befizetésének elmulasztása esetén kamatot is kell fizetni. Természetes személy esetében a határidő lejártát követő első munkanapon kezdik felszámolni. Jogi személyek esetében – 90 nap után.

Ha az ingatlan vagy annak része azokon a területeken található, ahol harci cselekmények zajlanak, vagy megszállás alatt van, vagy az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni katonai agressziója miatt lakhatásra alkalmatlan, mentesül az ingatlanadó alól. Az ingatlan lakhatásra alkalmatlanná nyilvánítási eljárását azonban a kormánynak jóvá kell hagynia. Az erre vonatkozó dokumentumot még nem tették közzé, írta Irina Ribnicka a Pénzügyminisztérium kiadványában.

Szintén vitás kérdés az aktív harcok zónáinak és az ideiglenesen nem ellenőrzött területeinek a listája. A törvény értelmében a listát a Minisztertanácsnak kell létrehoznia. Határozatával azonban ezt a jogot átruházta az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztériumnak.

Az adóhivatal pedig a maga részéről kijelentette, hogy egy ilyen listát nem lehet adózási célra felhasználni, hiszen a törvény egyértelműen kimondja, hogy azt az ukrán kormánynak kell meghatároznia.

Az ilyen objektumok adójának kiszámítása a következő hónaptól kezdődik, miután az ingatlanokat lakhatásra alkalmassá nyilvánították a felújítást követően. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: