Megszüntetik a szolidáris nyugdíjrendszert, ami miatt az ukrajnai nyugdíjas a legtöbb esetben szegény ember

A hatóságok a szolidáris nyugdíjrendszer fokozatos megszüntetését tervezik. Ehelyett, az elképzelések szerint, csak a felhalmozó rendszer marad. Az illetékesek ugyanakkor hangoztatják, hogy az egyik nyugdíjrendszerről a másikra való átállás nem azonnal történik meg. Erre azonban egyelőre nem adnak részletesebb magyarázatot - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A biz.today.ua első kézből, Jurij Kamelcsuk parlamenti képviselőtől, az erre vonatkozó törvényjavaslat egyik társszerzőjétől értesült a tervbe vett változtatásokról.

"A nyugdíjrendszer eleinte vegyes lesz" – biztosított róla a képviselő, aki ugyanakkor úgy véli, hogy Ukrajna meglehetősen elkésett eme újítás bevezetésével. Sokkal korábban kellett volna bevezetni, hiszen ennek megvoltak a gazdasági előfeltételei.

"Körülbelül 2002-től adottak voltak hozzá a szükséges előfeltételek. Ennek ellenére maradt a régi nyugdíjrendszer, amely „fekete lyukként” elnyelte a társadalombiztosítási alapba beérkező forrásokat. Emiatt az ukrajnai nyugdíjas a legtöbb esetben szegény ember" – ismerte el Kamelcsuk. Ideális esetben csak a felhalmozó nyugdíj marad meg, a szolidáris pedig a múlté lesz – állítja a képviselő.

Úgy véli továbbá, hogy a felhalmozó nyugdíjak mechanizmusa meglehetősen hatékony lesz. A félretett pénzeszközök ugyanis nem „párna alatt tartott összegként” fognak a tulajdonos számláján várakozni, hanem nyereséges projektekbe fektetik be azokat, ami biztosíték arra, hogy ne értéktelenedjenek el és megőrizzék vásárlóerejüket.

"A pénzt tehát dolgoztatni fogják" – magyarázta a képviselő.

A kormány képviselője most először beszélt a szolidáris nyugdíjrendszer jövőbeni megszüntetéséről. A kormány eddigi nyilatkozataiban az szerepelt, hogy a közeljövőben a nyugdíjrendszer három ága működik majd párhuzamosan: a szolidáris, a felhalmozó és a magán nyugdíjbiztosítási rendszer. És hogy a nyugdíjas egyszerre legalább két forrásból jut majd pénzhez: a szolidáris és a felhalmozó megtakarítási rendszerből.

Egyelőre azonban tisztázatlan, hogy ha megszüntetik a szolidáris rendszert, akkor például a mai negyvenéveseknek milyen alapból biztosítanak majd nyugdíjat. Hisz nekik már nem lesz idejük elegendő pénzt felhalmozni a megtakarítási számlán. A szolidáris nyugdíjból viszont már szintén nem történnek kifizetések.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: