Nem tilos a behívók erőszakos kézbesítésének videózása

Ukrajnában folytatódik az állampolgárok általános mozgósítása a hadiállapot és az orosz agresszió miatt, ezért a behívók kézbesítési szabályainak gyakori megsértése miatt sok megyében a területi toborzási és szociális támogatási központok munkatársait testkamerák viselésére kötelezték, és rögzíteniük kell a behívók rögzítésének folyamatát – írta az RBK-Ukrajina hírportál.

A kiadvány szerint sok állampolgár saját kamerájával, leggyakrabban a mobiltelefonjával szeretne felvételeket készíteni a területi toborzási és szociális támogatási központok munkatársairól és a behívók kézbesítésének folyamatáról. Ugyanakkor a katonai személyzet megtilthatja a videózást.

Ezzel kapcsolatban Roman Szimutyin ügyvéd a hírportál érdeklődésére elmagyarázta, hogy lehet-e kamerával rögzíteni a behívók kézbesítését, és rámutatott egy érdekes momentumra.

A testkamerás videót a területi toborzási és szociális támogatási központok munkatársai annak bizonyítására használják, hogy kézbesítették a behívót – tette hozzá. Ha vita merül fel, akkor pedig csak egy klipet adnak meg a videóból, amely megerősíti a behívó kézbesítésének vagy az átvétele megtagadásának tényét – emlékeztetett. „Hát ki adna ki önszántából egy videót, amelyen valakit megtörtek, megmotoztak, elvették az okmányait és kitöltötték a behívót. És fegyvertelen személyek körében átadják aláírásra. És az ilyen videókat a bíróságon pontosan annak bizonyítására használják majd, hogy a meghívót megfelelően kézbesítették” – mutatott rá a jogász.

Szimutyin azt javasolja, hogy azokban a helyzetekben, amikor a területi toborzási és szociális támogatási központok munkatársai egyértelműen megsértik a törvényt, vegyék elő a telefont, és kapcsolják be a videofelvételt - írta a Kárpát.in.ua. Szerinte a legtöbb esetben a területi toborzási és szociális támogatási központok munkatársai ellenzik a videózást. Arra hivatkoznak, hogy a katonai személyzetről háború idején nem készíthetők felvételek – jegyezte meg. „De helyzet viszont az, hogy a törvény szerint a területi toborzási és szociális támogatási központok munkatársait.A testkamerával történő videózáshoz pedig kötelesek engedélyt kérni attól, akinek behívót kézbesítenek” – hangsúlyozta.

„A helyzet komikuma az, hogy a területi toborzási és szociális támogatási központok munkatársainak nincs joguk videózni, mert ekkor nem a törvénynek megfelelően járnak el, és formálisan engedélyt kell kérniük a videózáshoz” – húzta alá Szimutyin. Hozzátette: „a rendőrök és katonák minden intézkedését a hadkötelesekkel szemben lehet és kell is videóra rögzíteni.”

„Ha valakit a katonák vagy rendőrök megállítanak, valamivel megvádolnak, behívót adnak át, megfenyegetnek, vagy erőszakkal a hadkiegészítő parancsnokságra hurcolnak, azaz a személyét illetően intézkednek, akkor teljes joga van a videózásra és felvételek készítésére egyaránt” – állította Roman Szimutyin ügyvéd.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: