Orosz propagandisták álhírt terjesztenek az ukrajnai mozgósításról

Álhír, hogy Ukrajnában a férfiak 80%-át mozgósítják, amit az orosz propagandisták szándékosan terjesztettek, hogy megzavarják a háború kezdete óta folyó behívást – közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők vezérkara a Twitteren.

Az ukrán hadsereg vezérkara hangsúlyozta, hogy az oroszok ismét félretájékoztató kampányt folytatnak az ukrajnai mozgósítás megzavarására. Az ukrán médiának álcázott hamis Telegram-csatornákon üzenetek kezdtek terjedni az ukrajnai „teljes mozgósításról, amelynek során „a férfiak 80%-át behívják” a hadseregbe. Hamis információkat terjesztenek az utak lezárásáról és a behívók kézbesítéséről minden hadköteles korú férfi számára a Telegram-csatornákon és a közösségi oldalakon. A vezérkar rámutatott, hogy az ilyen jelentések hazugságok, amelyeket azért terjesztenek, hogy lejárassák a mozgósítást és pánikot keltsenek a lakosság körében - írta a Kárpát.in.ua.

Ukrajnában a hadiállapotot és a mozgósítást november 15-ig meghosszabbították. A mozgósítás 2022. február 24-e óta nem állt le, az ukrajnai hadkötelezettség korhatárának növelésével kapcsolatos további feltételeket és döntéseket nem vették figyelembe és nem fogadták el.

A vezérkar arra kéri az ukránokat, hogy ne higgyenek a megbízhatatlan forrásokból származó információknak, és ellenőrizzék azokat a hivatalos kiadványokban vagy az állami struktúrák weboldalain.

Azonban augusztus 1-től valóban változnak a mozgósítás szabályai, ekkortól lépnek életbe a sorkatonai szolgálattal kapcsolatos behívási szabályok újításai. A sorkatonák saját elhatározásuk alapján átléphetnek a mozgósított kategóriába. Ez akkor lehetséges, ha a katona a hadiállapot alatt a megállapított időtartamnál 6 hónappal többet szolgált.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: