ENSZ: az ukrán rászorulóknak igényelt segélyeknek csak a töredéke van meg

Az ENSZ humanitárius és menekültügyi segélyszervezetei 3,9 milliárd dollárnyi (1380 milliárd forint) felajánlást kértek februárban az Ukrajnában élő, valamint az országból a háború miatt elmenekülő több millió ukrán megsegítésére, azonban ennek még csak kevesebb mint 30 százaléka áll rendelkezésre – közölte Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora kedden.

Brown egy kijevi, online konferencia során elmondta, hogy 17 millió ukránnak van szüksége segélyre, azonban az igényelt humanitárius támogatásnak még csak kevesebb, mint 30 százaléka finanszírozott. Az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora szerint a háború megindulása utáni második télre való felkészülés egyre komolyabb problémát jelent az országnak, mivel sok lakóépület semmisült meg és több ezer ember vált hajléktalanná a Nova Kahovka-i gátszakadás következtében.

Az ENSZ humanitárius és menekültügyi segélyszervezetei februárban 5,6 milliárd dollárnyi (1768 milliárd forint) felajánlást kértek az Ukrajnában élő, valamint az országból a háború miatt elmenekülő több millió ukrán megsegítésére. A közös felhívásban igényelt összegből 3,9 milliárd dollárt (1380 milliárd forint) a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) kapná, amely mintegy 650 partnerszervezetén keresztül több mint 11 millió emberen akar segíteni. A teljes összeg fennmaradó részét – 1,7 milliárd dollárt (mintegy 602 milliárd forintot) – az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kérvényezte a jelenleg tíz kelet- és közép-európai befogadó országban tartózkodó, mintegy 4,2 millió ukrajnai menekült megsegítésére.

A segélyszervezet humanitárius irodájának múlt heti jelentése szerint a finanszírozás hiánya „akadályozza a műveleteket, és tovább növeli a kihívásokat a bizonytalanság és más akadályok miatt”.

Brown elmondta, hogy az ENSZ, az Európai Unió és a Világbank támogatásával jelenleg is folyik egy vizsgálat a szükségletek felméréséről. A koordinátor szerint a felmérés pár héten belül elkészülhet, de a hosszú távú szükségletek hatalmasak.

„Tudjuk, hogy az adományozók mindent megtesznek, de a lakosság szükségletei óriásiak. Bízom benne, hogy a finanszírozás meg fog érkezni” – mondta Brown.

A Nova Kahovka-i duzzasztógátat június 6-án reggel érte támadás. A dél-ukrajnai Herszon megyében fekvő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátját felrobbantották. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. Moszkva tagadja érintettségét a gátrobbantásban, és Kijevet hibáztatja a szerencsétlenségért, amelynek halálos áldozatai is voltak, és amely miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására.

Az ENSZ adatai alapján humanitárius szervezetei tavaly csaknem 16 millió embernek nyújtottak segítséget Ukrajnában, beleértve a kijevi kormány által nem ellenőrzött területeket is. Több mint egyharmadukat készpénzzel segélyezték. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: