Pénzért szervezte hadkötelesek külföldre menekülését a kijevi polgármesteri hivatal tisztviselője

A Kijevi Városi Katonai Adminisztráció tisztviselője, aki maga is katonatiszt, pénzért szervezte hadköteles férfiak szöktetését Ukrajnából, a hatóságok őrizetbe vették – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál az Állami Nyomozó Iroda (DBR) sajtószolgálatára hivatkozva.

A hatósági közlemény szerint, melyet a Kárpát.in.ua idézett, a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció tisztviselője, aki egyben az ukrán fegyveres erők szárazföldi erői törzsének egyik osztályát is vezeti, hadköteles korú férfiak illegális külföldre juttatását szervezte. A nyomozás adata szerint a katonatiszt „szolgáltatása” 10 000 dollárba került. A kérelmezőknek ezért a pénzért fiktív iratokat állíttatott ki a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról. A nyomozók több hamis okirat kiállításának esetét rögzítették. A DBR munkatársai akkor vették őrizetbe a korrupt tisztviselőt, amikor három személynek Ukrajna elhagyására feljogosító okmányokat adott át, amiért 30 ezer dollárt kapott.

A nyomozó hatóság házkutatást tartott a hivatalnok lakóhelyén, a megyei területi toborzóközpontban és a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció épületében. Több mint 48 ezer dollárt és 5 ezer eurót találtak nála.

A bűncselekmény előzetes jogi minősítése a büntetőtörvénykönyv 332. cikkelyének 3. része alapján az ukrán államhatáron át történő illegális személyszállítás (embercsempészés). A korrupt hivatalnokot akár 9 év börtönbüntetésre is ítélhetik

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: