Selejtes lőszereket szállítottak az ukrán hadseregnek

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai felszámoltak egy korrupciós hálózatot, amely súlyos károkat okozva az ukrán fegyveres erők lőszergyártásán- és ellátásán élősködött az Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót megelőzően – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál az SZBU Telegram-csatornájára hivatkozva.

Az SZBU nyomozása szerint tüzérségi aknák szállítására vonatkozó szerződésről van szó, összesen csaknem 270 millió hrivnya értékben. A nyomozás szerint három magáncég vezetője vett részt a korrupciós ügyletben. „Az aláírt szerződések szerint a vállalkozóknak 2022 februárjáig kellett volna leszállítaniuk a lövedékeket. Ekkorra azonban a cégek a megrendelt aknáknak csak egy részét szállították le a Védelmi Minisztériumnak, amelyekről ráadásul kiderült, hogy hibásak, mert rossz minőségű lőport használtak hozzájuk” – állította az SZBU.

A lövedékek tesztelése során a Védelmi Minisztérium szakértői felfedezték, hogy a leszállított tüzérségi aknák magának a tüzérségnek okoznak súlyos károkat - írta a Kárpát.in.ua. Ezt követően a hibás tételt visszaküldték a gyártó cégeknek az azonosított hibák kijavítására. A vállalkozók a maguk részéről továbbra sem hárították el a termékek műszaki hibáit, és ennek eredményeként az állami megrendelésnek megfelelően egyetlen egységnyi lőszerrel sem látták el a hadsereget. A büntetőtörvénykönyv 190. cikkelyének 4. része alapján a vállalkozókat nagyszabású csalás elkövetésével gyanúsították meg. A korrupt vállalkozó 8 év börtönbüntetéssel számolhatnak, amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: