Ukrajnában pénzbírsággal sújthatják az orosz zene köztéri hallgatását

Ukrajnában pénzbüntetés bevezetését javasolják az orosz zene nyilvános helyeken történő hallgatásáért, a törvényi rendelkezés nemcsak az orosz kulturális termékek elutasítását, hanem egyben a nemzeti vívmányok támogatását is jelenti – közölte az RBK-Ukrajina hírportál a 9547. számú törvénytervezetre hivatkozva.

A jelentés szerint 2022. június 19-én elfogadták „Az agresszor állam nemzeti zenei termékeinek támogatására és a zenei termékek nyilvános használatának korlátozására vonatkozó egyes ukrajnai törvények módosításáról” szóló törvényt. Ezekre a módosításokra azért van szükség, hogy kiirtsák a lakosság szeparatista attitűdjét, ami éppen a kultúrán keresztül valósítható meg.

„Az ilyen termékek gyakran lényegében információs speciális műveletek voltak, amelyek célja az államunk meggyengítése volt. Éppen ezért hatékony intézkedéseket kell tenni az agresszor állam zenei termékeinek Ukrajna területén történő korlátozására” – áll az indokolásban. Ukrajna kulturális törvényének 15. cikkelye értelmében tilos olyan hangfelvételeket, videofelvételeket és zenei klipeket nyilvánosan előadni, amelyekben az Oroszországi Föderáció állampolgárai vesznek részt - írta a Kárpát.in.ua.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy 2023. július 13-án a kijevi városi tanács moratóriumot rendelt el az orosz nyelvű kulturális termékek nyilvános felhasználására Kijev területén. Ugyanakkor a gyakorlatban ritkán fordul elő, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a tilalmat. A probléma az, hogy az ilyen cselekményekért nincs hatékony büntetés a jogszabályokban.

Ha például konfliktus alakul ki ukránok között orosz zenehallgatás miatt, a rendőrség közigazgatási feljelentést tehet, de csak akkor, ha erre minden lényeges ok megvan. Így a kereskedelmi létesítményekben, közétkeztetésben, a szolgáltató szektorban zenei hangfelvételek, videofelvételek, zenei klipek, azok elemei, egyéb olyan művek nyilvános előadásáért, bemutatásáért, közvetítéséért, bejelentéséért, amelyeknek a terjesztése tilos, a következő pénzbírságok szabhatók ki: 300–500 adómentes minimumjövedelem, azaz 5 100–8 500 hrivnya, 1 000–1 500 adómentes minimumjövedelem az ismételt törvénysértésért, azaz 17 000–25 500 hrivnya.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: