Ukrajnára nehéz tél vár

Télen jelentősen megnő a víz-, gáz- és szénigény. Ukrajnára nehéz tél vár, ugyanis valószínűek a kritikus infrastruktúra elleni ismétlődő orosz támadások. Az energiacégek még a folyók vizének használatán is spórolnak, hogy a vízerőművek inkább télen működjenek - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Andrij Herusz, a parlament energetikai, lakásügyi és kommunális bizottságának vezetője elmondta, Ukrajnában jelenleg minden fő energiaforrásból készleteznek, hogy télen hasznosítsák azokat. Különösen igaz ez a gázra és a szénre.

„Jelenleg nem nehéz spórolni az erőforrásokkal, hiszen párhuzamosan zajlik a hő- és vízerőművek blokkjainak aktív javítása, így azok most nem is működnek. Annak érdekében azonban, hogy a lakosság a munkavégzés ideje alatt ne üljön áram nélkül, az állam aktívan növeli az áramimportot az európai országokból, különösen az esti csúcsfogyasztás óráiban” – fejtette ki a szakember.

Az Ukrenergo közlése szerint augusztus 11-én Szlovákiából és Moldovából is érkezik áram.

„Az importnak köszönhetően a vízerőművek pihenhetnek, felhalmozhatják a megtakarított erőforrásokat, hogy ősszel és télen felhasznalhassák ezt a készletet” – mondta Andrij Herusz.

A képviselő úgy véli, nehéz telünk lehet az idén, ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy folytatódnak az ukrán energiarendszer elleni támadások.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: