Zelenszkij kiakadt a sorozásokon feltárt korrupciós eseteken

Felháborítónak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azokat a korrupciós gyakorlatokat, amelyeket több sorozóközpontban júliusban tartott vizsgálatok tártak fel - írja az MTI.

Az egyik odesszai sorozóközpontban feltárt, csütörtökön nyilvánosságra került visszaélésre reagálva az ukrán államfő esti videóüzenetében elmondta: részletes megbeszélést tartott Ihor Klimenko belügyminiszterrel és Vaszil Maljukkal, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjével. „A vizsgálat számos visszaélésre derített fényt. Ezek őszintén sokkolóak” - jelentette ki. Hozzátette, hogy a vizsgálatok részleteit és eredményeit nyilvánosságra fogják hozni, és eljárást indítanak a felelősök 

„Olyan embereket kell alkalmazni, akik saját szemükkel látták, saját bőrükön tapasztalták a háborút. Lehetnek köztük olyanok is, akik talán sajnos elvesztették egy végtagjukat, de nem a méltóságukat és Ukrajnát. Hadd köszönjem meg nekik" - mondta Zelenszkij.

A sorozóközpontok átvilágítása része Ukrajna korrupcióellenes kampányának, melyet Kijev euroatlanti csatlakozásának érdekében indított.

Az Ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) csütörtökön bejelentette, hogy előzetes letartóztatásba helyeztek és vizsgálatot indítottak egy odesszai sorozóközpont vezetője ellen, aki a gyanú szerint 10 ezer dollár (3,6 millió forint) kenőpénz ellenében hamis igazolást adott arról, hogy a behívott férfi alkalmatlan katonai szolgálatra, és átlépheti az országhatárt. Az érintett elöljáró nevét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudni róla, hogy a szárazföldi erők egyik egységének vezetőjéről van szó.

Ukrajnában jelenleg a 18 és 60 év közötti férfiak hadkötelesek, ami az ország elhagyásának tilalmát is magában foglalja. ( Fotó: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: