Három év börtönbüntetésre ítéltek egy mozgósított férfit, mert megtagadta a katonai szolgálatot

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy kropivnickiji lakost, akit mozgósítottak és alkalmasnak nyilvánítottak, de megtagadta a katonai szolgálatot – közölte az RBK-Ukrajina hírportál a Kirovohrad megyei ügyészség sajtószolgálatára hivatkozva.

Kirovohrad megyében a hadiállapot bevezetése óta ez az első bírósági ítélet, amely egy katonai szolgálatot megtagadó személyt tényleges szabadságvesztéssel sújtott - írta a Kárpát.in.ua. A nyomozás szerint a 32 éves kropivnickiji lakos behívót kapott, és az orvosi bizottság katonai szolgálatra alkalmasnak találta. 2022 decemberében azonban a megjelent a helyi hadkiegészítő parancsnokságon, és nyíltan megtagadta a mozgósítás szerinti katonai szolgálatot.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki a büntetőtörvénykönyv 336. cikkelye alapján, és 3 év szabadságvesztésre ítélte, azonban a taláros testület a büntetőtörvénykönyv 75. cikkelye alapján 2 évre mentesítették a büntetés letöltése alól. Az ügyészek azonban nem értettek egyet a bíróság döntésével, és fellebbezést nyújtottak be a kiszabott büntetés súlyosbítása érdekében.

„A Kropivnickiji Fellebbviteli Bíróság büntetőtanácsának bírói testülete ítéletével helyt adott az ügyészi fellebbezésnek, és a kerületi bíróság ítéletét a kiszabott büntetés tekintetében hatályon kívül helyezte, és a vádlottat 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte” – áll az ügyészségi közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: