Andrij Sevcsenko Volodimir Zelenszkij tanácsadója lett

Volodimir Zelenszkij államfője az ukrán labdarúgó-válogatott aranylabdás gólrekorderét, a nemzeti futballcsapat legsikeresebb szövetségi kapitányát, Andrij Sevcsenkót nevezte ki tanácsadójának – írja a Korrespondent.

A hírportál beszámolója szerint az erről szóló rendelet kedden jelent meg az Elnöki Hivatal honlapján. Ennek értelmében Sevcsenko az ukrán államfő „külső tanácsadója” lett.

Andrij Sevcsenko, az ukrán labdarúgás ikonikus alakja, aranylabdás, 111-szeres válogatott. A nemzeti csapat csatáraként 38 gólt szerző, ukrán válogatottsági gólcsúcstartó Sevcsenko a válogatott csapatkapitányaként a negyeddöntőig vezette az akkori világbajnoki újonc Ukrajnát a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Sevcsenko a Dinamo Kijev csatáraként robbant be a nemzetközi elitbe, a Bajnokok Ligájában az elődöntőig vezette csapatát 1999-ben. Sevcsenko ötszörös bajnok, háromszoros kupagyőztes, egyszeres szuperkupa-győztes lett a kijevi gárdával a hazai porondon. Az AC Milan játékosaként Bajnokok Ligáját és európai Szuperkupát nyert 2003-ben, Aranylabdát kapott 2004-ben. A milánói együttessel begyűjtött még egy olasz bajnoki címet, egyszer-egyszer elhódította az Olasz Kupát és az olasz Szuperkupát. A Chelsea légiósaként pedig győzött az angol Liga-kupában.

Az év ukrán labdarúgójának hatszor megválasztott Sevcsenko 2012-es, hazai rendezésű Európa-bajnokság után vonult vissza.

Már játékosként Ukrajna egyik nemzeti hőse lett, ám ezt tovább tetézte: 2016. július 15-től 2021. augusztus 1-ig szövetségi kapitányként irányította az ukrán válogatottat, amelyet a negyeddöntőig vezetett a tavalyi Európa-bajnokságon. Ott már búcsúzott a tornától a ukrán alakulat, miután 4-0-ás vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes Angliától.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: