Az Egyesült Államok javaslatára hivatkozva Ukrajnában emelhetik a gáz- és villamosenergia-tarifákat

Ukrajna kész végrehajtani az Egyesült Államoknak a gáz- és villamosenergia-tarifák emelésére vonatkozó ajánlását – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter, akit az RBK–Ukrajina idéz.

A tárcavezető jelezte, hogy az amerikai ajánlások lényege a gáz- és villamosenergia-tarifák emelése. Ugyanakkor az áremelkedést érdemes szubvenciókkal ellensúlyozni azon polgárok esetében, akiknél a fizetendő számla meghaladja a keresetük 15%-át.

Zsolnovics szerint Ukrajna kész végrehajtani egy ilyen ajánlást.

„Igen, készen állunk erre... A 2024-es költségvetésben 50 milliárd hrivnyát irányoztunk elő szubvenciókra” – mondta.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, nemrég az Egyesült Államok átadta Ukrajnának a prioritást élvező reformok listáját a lehető leggyorsabb európai integráció érdekében. Az USA egyebek mellett azt javasolja Ukrajnának, hogy vezessenek be programot a földgáz- és villamosenergia-tarifák liberalizálására, valamint támogassák a polgárokat szubvenciókkal.

A portál megjegyzi, a liberalizálás nem jelenti azt, hogy a tarifáknak szükségszerűen emelkedniük kell. Ez azonban lehetővé teszi az energiavállalatok számára, hogy önállóan határozzák meg a közüzemi szolgáltatások költségeit. Jelenleg a tarifákat a miniszteri kabinet manuálisan szabályozza.

A kormány ugyanakkor korábban kijelentette, hogy legalább a fűtési szezon végéig nem emelik a gáz, a távhő és a meleg víz díját – idézi fel az RBK–Ukrajina. (Kárpátalja)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: