Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló törvény módosításait

A Legfelső Tanács csütörtökön elfogadta a nemzeti kisebbségeiről (közösségeiről) szóló törvény módosításait, amelyek értelmében az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek lakóhelyén engedélyezettek a nyilvános rendezvények a kisebbségek nyelvén, kivéve az oroszokat – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő Telegram-közlésére hivatkozva.

A 9610. számú törvénytervezet indokolása utal arra, hogy a Velencei Bizottság júniusban közzétette a 2022 decemberében elfogadott törvénnyel kapcsolatos ajánlásait, amelyek főként egyes normák összhangba hozását szorgalmazták az emberi jogokról szóló 1950. évi európai egyezmény rendelkezéseivel, a nemzeti kisebbségek védelméről szóló 1995. évi keretegyezménnyel, az 1992. évi Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával.

„A jogszabály megfelelő módosítása lehetővé teszi az állam számára, hogy végrehajtsa az Európai Bizottság egyik fontos ajánlását azzal összefüggésben, hogy Ukrajna megszerzi az Európai Unió teljes jogú tagjának státuszát” – áll az indokolásban.

A törvény a nemzeti kisebbségek (közösségek) fogalmának aktualizált meghatározását tartalmazza, amely inkluzív megközelítésen alapul, és összhangban van a nemzeti kisebbségek védelméről szóló 1995. évi keretegyezménnyel - írta a Kárpát.in.ua.

A törvény szerint: „Ukrajna nemzeti kisebbsége (közössége) Ukrajna állampolgárainak állandó csoportja, akik nem etnikai ukránok, Ukrajna területén élnek annak nemzetközileg elismert határain belül, akiket közös etnikai, kulturális, történelmi, nyelvi és/vagy vallási kötelék köt össze, tudatában vannak az ehhez való tartozásuknak, hajlandóságot mutatnak nyelvi, kulturális, vallási identitásuk megőrzésére és fejlesztésére”.

A törvény értelmében a nemzeti kisebbséghez (közösséghez) tartozó személyek számára szervezett nyilvános rendezvények (találkozók, konferenciák, gyűlések, kiállítások, továbbképzések, szemináriumok, tréningek, beszélgetések, fórumok, egyéb nyilvános rendezvények) az adott nemzeti kisebbségek (közösségek) nyelvén tarthatók.

A nemzeti kisebbséghez (közösséghez) tartozó személyek által szervezett és lebonyolított kulturális-művészeti, szórakoztató vagy látványrendezvények az érintett nemzeti kisebbség (közösség) nyelvén is lebonyolíthatók.

Ezen túlmenően a belső és külső reklámok terjesztése, valamint a helyi kvótának megfelelő audio- és audiovizuális médiában állami nyelven előadott, az adott nemzeti kisebbség nyelvére szinkronizált reklám terjesztése megengedett azokon a településeken, ahol hagyományosan nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek élnek.

Ezek a rendelkezések nem vonatkoznak a Legfelső Tanács által agresszorként vagy megszállóként elismert állam állami (hivatalos) nyelvére, vagyis az orosz nyelvre.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !