Korlátozzák a katonai nyilvántartásba vett nők kiutazását Ukrajnából

Az orvosi vagy gyógyszerészi végzettséggel rendelkező nőknek 2023. október 1-től katonai nyilvántartásba kell vétetni magukat, miután hadköteles státuszba kerülnek, és ennek megfelelően korlátozzák számukra a külföldre utazást – közölte Fegyir Veniszlavszkij parlamenti elnöki megbízott, a Legfelső Tanács nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva.

Veniszlavszkij emlékeztetett arra, hogy a Legfelső Tanács tavaly módosította a mozgósítási felkészülésről és mozgósításról szóló törvény 1. cikkelyét, amely előírja az orvosi és gyógyszerészi végzettségű nők kötelező katonai nyilvántartásba vételét. Mint kiemelte, a törvény végrehajtása érdekében a kormány határozatot hozott a katonai nyilvántartásba vétel rendjéről. A Védelmi Minisztérium pedig rendeletet adott ki a nők katonai nyilvántartásáról. E rendelet értelmében október 1-től az orvosi és gyógyszerészi végzettséggel rendelkező nőknek kötelező katonai nyilvántartásba vétetni magukat - írta a Kárpát.in.ua.

„Ha a nők bekerülnek a nyilvántartásba, akkor hadköteles státuszt szereznek. A hadkötelesek pedig a hadkötelesek számára megállapított rendben utazhatnak külföldre. Vagyis ha vannak külön okmányaik, amelyek ideiglenes kiutazásra jogosítanak fel, akkor igen. Ha nincsenek, akkor a férfiakhoz hasonlóan korlátozzák az országból történő kiutazási jogukat” – mutatott rá a parlamenti elnöki megbízott.

A képviselő azt is hozzátette, hogy minden nő, aki a katonaságnál alkalmazható szakképesítéssel rendelkezik, önként jelentkezhet október 1-től a katonai nyilvántartásba vételre. „Jelenleg nincs tervben a mozgósításra kötelező női szakterületek listáját” – nyugtatta meg a szebbik nem képviselőit Fegyir Veniszlavszkij.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !