Ukrajnában nem fogják behívni a hadseregbe a 30 év alatti diákokat és a pedagógusokat

A mozgósítási moratóriumot fennmarad a folyamatos tanulmányokat folytató 30 év alatti férfi hallgatók, valamint a pedagógiai dolgozók számára – jelentette be szerdán Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter a Facebook-oldalán.

Liszovij azt írta: „Az én álláspontom egyszerű: az oktatás soha ne az imitációról és a kiskapukról szóljon. Ehelyett az oktatásnak és még inkább a felsőoktatásnak a tájékozott választásról és az elsajátítás folyamatáról kell szólnia. Tanulni azonban soha nem késő, ha egyetemre mégy, az nem válhat puszta formalitássá bizonyos előnyök és bónuszok megszerzéséhez.”

Az oktatási miniszter szerint az a tendencia, hogy az egyetemekre való felvételt a mozgósítás elkerülésének legális, de tisztességtelen módjaként használják fel. „Ha a számokat nézzük, 2022-ben 2021-hez képest +55 ezer 25 év feletti férfi hallgatónk volt, mesterképzésben +33 ezer. Az ilyen kiskapuk pedig az áloktatás jelenségét idézik fel, ami általában negatívan befolyásolja az oktatás minőségét” – jegyezte meg. Hozzátette: A Legfelső Tanácsban nyilvántartásba vett törvénytervezet ennek a kérdésnek a rendezését célozza. „A javasolt változtatások kimondják, hogy a halasztást nem terjesztik ki azokra a 30 év feletti férfiakra, akiket felvettek oktatási intézménybe, és nem az első felsőfokú végzettséget szerzik” – magyarázta.

Az oktatási tárcavezető ugyanakkor arról biztosított, hogy a halasztást fenntartják a 30. életévüket még be nem töltött és folyamatos tanulmányokat folytató férfihallgatók, valamint az oktatási intézményekben (fő munkahelyként legalább 0,75-ös állásban) dolgozó oktatók számára - írta a Kárpát.in.ua. „Az oktatáshoz való jogot Ukrajna Alkotmánya garantálja. És mindenki, aki akarja, továbbra is gyakorolhatja. Ugyanakkor az Alkotmány kimondja, hogy Ukrajna, függetlenségének és területi integritásának védelme az állampolgárok kötelessége. A kiskapuk keresése egy jog állítólagos megvalósításához és egy kötelezettség elkerüléséhez – nem az őszinteségről és nem a méltóságról szól” – állította Okszen Liszovij.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !