Történelmi lépésre készül Ukrajna

Ukrajna az idei téli fűtési szezonban kizárólag saját kitermelésű földgázt készül felhasználni, erre mostanáig még nem volt példa – közölte a Naftohaz ukrán állami gázvállalat hétfőn a Telegramon.

„Szeretnék emlékeztetni arra, hogy növeljük a saját magunk által kitermelt gáz mennyiségét. 2023-ban rekordszámú új kutat fúrt a Naftohaz, és ezt a tendenciát jövőre is folytatjuk. Terveink szerint ezen a télen csakis ukrajnai kitermelésű gázt használunk, számításaink pedig azt támasztják alá, hogy ez lehetséges” – fejtette ki a közleményben Olekszij Csernyisov, a vállalat vezetője. Meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajna nemcsak a gázellátás tekintetében fogja „sokk nélkül” átvészelni a fűtési szezont, hanem a lakossági fogyasztók gázszámlája sem nő meg.

„Teljesen magabiztosan tekintünk a közelgő télre. Van elég gáz, a tarifák stabilak. Mindazonáltal arra kérek minden fogyasztót, hogy gondoskodjon az energiahatékonyságról, és bánjon felelősen az energiafogyasztással, mert ez ukrán kitermelés, a mi közös eredményünk” – hangoztatta Csernyisov.

A Naftohazhoz tartozó Ukrhazvidobuvannya gázkitermelő cég azt a célt tűzte ki, hogy 2023-ra egymilliárd köbméterrel növeli a földgázkitermelést, azaz 13,5 milliárd köbméterre. 2022-ben a vállalat 12,5 milliárd köbméter gázt termelt ki, ami három százalékkal elmaradt a 2021. évi kitermeléstől – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A Naftohaz augusztus végén adott hírt arról, hogy újabb jelentős gázlelőhelyet fedezett fel Ukrajnában, amelynek készleteit egymilliárd köbméterre becsülik. A közleményből azonban nem derült ki, hol van ez a lelőhely. A vállalat azt is közölte, hogy nem ez volt az első új szénhidrogén-lelőhely, amelyet idén fedeztek fel Ukrajnában: a Naftohaz vállalatcsoport nemrég indított be két nagy hozamú kutat, amelyek együttesen több mint 430 ezer köbméter gázt termelnek ki naponta. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: