Zsigmond Barna Pál: érthetetlen, miért a 150 ezer fős magyar kisebbség kerül célkeresztbe akkor, amikor az ukránok mellett a kárpátaljai magyarok is harcolnak az oroszok ellen

Ezúton is arra kérjük Ukrajnát, hogy tartsa be az európai normákat, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásait, valamint állítsa vissza azokat a jogi kereteket, melyek védik a magyar nyelvet és a magyar nemzeti közösséget - fogalmazott az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Zsigmond Barna Pál az Európai nyelvek napja alkalmából a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón kiemelte: negyvenhat országban több mint 700 millió európai polgár ünnepli kedden az Európai nyelvek napját, mely arra hívja fel a figyelmet arra, hogy a kontinens egyik meghatározó értéke nyelvi sokszínűsége.

Magyarország nemzeti kormánya kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvünk védelmére, a magyar nyelv megóvása mellett pedig hazánk biztosítja a velünk élő nemzeti közösségek, kisebbségek nyelvhasználatát is - fogalmazott Zsigmond Barna Pál.

"Örömünk azonban nem lehet felhőtlen, hiszen a Kárpát-medencében, a határon túl élő magyaroknak nap mint nap meg kell küzdeni az anyanyelvük használatáért" - tette hozzá az államtitkár.

Zsigmond Barna Pál a hétvégén Szlovákiában tartott választások kapcsán kiemelte: fontos az, hogy minél több felvidéki magyar vegyen részt a meghatározó fontosságú voksoláson, hiszen ez a választás arról is szól, hogy a magyar nyelv használata további garanciákat kapjon.

"Ha sok magyar vesz részt a választáson és bekerül a magyar párt a szlovák parlamentbe, akkor a magyar nyelv használata előtt is újabb lehetőségek nyílnak meg" - fűzte hozzá az államtitkár.

Mint mondta, szomorú a helyzet Ukrajnában, ahol az látható, hogy folyamatosan korlátozzák a magyar nyelv használatát, a szörnyű háború árnyékában célpontba került a magyar nyelv is, amit az oktatási törvény vagy a nyelvtörvény változtatása is megmutat.

Reméljük azt, hogy Ukrajna előbb utóbb visszatér arra az útra, melyen korábban is járt, visszaállítja a magyar közösség jogait és ismét lehetőség nyílik arra, hogy a magyar nyelvet szabadon lehessen használni az oktatásban, a kultúrában és a közéletben - fogalmazott az államtitkár.

Ukrajna jelezte, hogy ez Európai Unió tagja szeretne lenni, tagjelölti státuszt is kapott, ennek pedig feltétele az, hogy tartsa be a nemzeti kisebbségek jogait - hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál.

"Különösen zavaró az, hogy miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segít az ukrán embereken, ezalatt történik ez a példátlan támadás a magyar nyelv ellen" - tette hozzá az államtitkár.

Zsigmond Barna Pál érthetetlennek nevezte, hogy miért a 150 ezer fős magyar kisebbség kerül célkeresztbe akkor, amikor az ukránok mellett a kárpátaljai magyarok is harcolnak az oroszok ellen az orosz-ukrán fronton.

Az Európai nyelvek napja az Európa Tanács 46 tagállamának 700 millió lakosát biztatja további nyelvek tanulására. A strasbourgi intézmény 2001-ben vezette be az eseményt, hogy legyen olyan nap, mely felhívja a figyelmet a nyelvtanulásra, a nyelvi sokszínűségre, a gazdag kulturális örökségre és a többnyelvűség támogatására szerte Európában. (MTI / Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: