Új portált indítanak Ukrajnában, amelyen a korrupciós esetekről névtelenül lehet bejelentést tenni

A Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) új portált indít, amelyen a korrupciós esetekről anonim tehetnek bejelentést a lakosok Ukrajnában.

Az ügynökség tájékoztatásában kijelentette, hogy ha egy feljelentésnek köszönhetően a bíróság valakit bűnösnek talál, a bejelentő legfeljebb 14 millió hrivnyát kaphat érte.

A bejelentő olyan természetes személy lehet (ukrán vagy külföldi állampolgár), aki meggyőződött arról, hogy információi megbízhatóak és hitelesek. Továbbá tényszerű adatokkal alá tudja támasztani bejelentését, és ezek az információk munkája, szakmai, gazdasági, társadalmi, tudományos tevékenysége, szolgálata vagy tanulmányai kapcsán váltak tudomására.

A portál választási lehetőséget is kínál, hogy névtelenül vagy személyes adatokkal szeretné-e jelenteni a korrupciót. Ha azonban egy személy névtelenül tesz bejelentést, nem igényelhet jutalmat, és nem részesülhet a bejelentő státuszban sem.

Az ügynökség munkatársai azt ígérik, hogy 10 munkanapon belül elbírálják majd az információk alapján a beérkezett jelentést, és ha az előzetes vizsgálat során korrupciós bűncselekményre utaló jeleket észlelnek, az anyagokat átadják a megfelelő korrupcióellenes szervezetnek vagy az Állami Nyomozóirodának (DBR). Ha az üzenetben közölt információk hitelesnek bizonyulnak a nyomozás során, a vétkes személyeket felelősségre vonják.

Az ügynökség garantálja, hogy amennyiben a bejelentő és hozzátartozói életét, lakhatását vagy egészségét veszély fenyegeti a bejelentés miatt, védelmet biztosítanak számára. Az ügynökség a korrupció megelőzése érdekében jutalmat is ígér a bejelentőknek.

Jutalmat csak az a bejelentő kaphat, aki nevét felvállalva tesz bejelentést. A jutalom mértéke a korrupciós bűncselekmény, illetve az államnak okozott kár pénzbeli összegének 10%-a. A jutalmat a per eredménye alapján folyósítják, miután a bíróság meghozta az ítéletet. (Kárpátalja ma)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: