Újra drágul az alkohol Ukrajnában

A Miniszteri Kabinet határozatot fogadott el, mely szerint emeli bizonyos szeszes italok minimális nagy- és kiskereskedelmi árát - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Oleh Pendzin ukrajnai közgazdász kifejtette, hogy az adót fizető legális gyártók egyébként sem engedhetik meg maguknak, hogy alacsonyabb áron értékesítsék termékeiket. A palackonkénti minimálár emelése azonban nem azt jelenti, hogy mindenki emelni fog, tette hozzá.

Borisz Kusniruk közgazdász szerint a kormányrendelet elfogadása után az alkoholgyártók kezdetben emelhetik az árakat, de aztán a reális kereslet és kínálat függvényében módosítják azokat. Úgy vélekedik, az alkohol inkább más tényezők miatt drágulhat: az áram, az üzemanyag és a nyersanyagok drágulása miatt.

Az Ukrsadvinprom egyesület vezetője, Volodimir Pecsko véleménye szerint a minimális kiskereskedelmi árat egyrészt az infláció mértéke, másrészt az üvegedények drágulása befolyásolja, mert az orosz agresszor üveggyárakat is elpusztított. Mindez befolyásolja a piaci árképzést.

Ukrajnában a jövedéki termékek – az alkohol, az üzemanyag és a dohány – mindig is vezették az árnyékgazdaságot. A növekvő jövedéki adók és a fekete kereskedelméből származó jövedelem arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy „árnyékban” dolgozzanak. Holott az adók, elsősorban a jövedékiek, és ennek megfelelően az alkohol-, dohány- és üzemanyagárak robbanásszerű növekedése előre láthatóan pont ellenkező eredményhez vezetett: mégpedig az illegális termékek tömeges fogyasztásához, és az állami kontroll elvesztéséhez az érintett árucsoportok felett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: