Ukrajna a korlátozottan alkalmas férfiakat is mozgósítja

Az Ukrán Védelmi Minisztérium rendeletben frissítette a katonai állomány alkalmasságának felmérésére szolgáló betegségek listáját - írta a Kárpáti Igaz Szó az UNIAN ukrán hírügynökségre hivatkozva.

A katonaorvosi vizsgálatról szóló 402. számú szabályzat módosítása a szaktárca 2023. augusztus 18-i 490. számú rendeletével történt és augusztus 25-én lépett hatályba. Augusztus 25-én hatályba léptek a 456. számú rendelettel bevezetett egyéb változtatások is, amelyek a különleges időszak alatt a különleges erőknél és a tengerészgyalogságnál történő szolgálat követelményeinek egyszerűsítését írják elő.

A rendelete értelmében: frissítették a betegségek listáját, mely alapján szolgálatra alkalmasnak minősíthetik a hadköteleseket; részletezi a korlátozottan alkalmasak szolgálati helyének meghatározására vonatkozó eljárást; pontosításra került a betegségek, sérülés (sebek, zúzódások, csonkítások) katonai szolgálattal és a szülőföld védelmével való okozati összefüggéséről szóló katonaorvosi határozat eljárása; pontosításra került a felülvizsgálatra benyújtandó dokumentumok listája stb.

Míg korábban számos fertőző betegség megléte kizáró ok volt a szolgálatra, ezentúl nem jelent akadályt. Mégpedig a rendelet III. szakaszának 20.4. pontjában szereplők:

  • 2-c – klinikailag gyógyított tuberkulózis,
  • 4-c – vírusos hepatitis kisebb működési zavarokkal,
  • 5-v – tünetmentes HIV,
  • 13-c – az endokrin rendszer betegségei kisebb működési zavarokkal,
  • 14-c – mentális zavarok enyhe, rövid távú fájdalmas megnyilvánulásai,
  • 17-c – Neurológiai, stresszel összefüggő és szomatikus rendellenességek (fóbiás, szorongásos, rögeszmés-kényszeres, adaptív, szomatikus és egyéb neurotikus rendellenességek, neuraszténia, súlyos stresszre adott reakciók), közepes, rövid idejű megnyilvánulásokkal,
  • 21-c – a központi idegrendszer lassan előrehaladó betegségei,
  • 22-c – epizodikus és paroxizmális rendellenességek.

A korlátozottan alkalmas személyek egy adott katonai szakterületre oszthatók be. Abban az esetben, ha az illetőt alkalmatlannak ítélik az adott katonai szakterületen való szolgálatra, az egységparancsnok a katonát más beosztásba való áthelyezése előtt a katonaorvosi bizottsághoz küldheti új katonai szakterületen való szolgálat alkalmasságának megállapítására.

Egyszerűsödtek az ejtőernyősök és tengerészgyalogosokkal szembeni egészségügyi követelmények: a korábban alkalmatlannak minősített katonák egy része mostantól alkalmas lesz ilyen szolgálatra.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: