Ukrajnának elnéptelenedéssel, munkaerőhiánnyal és a népsűrűség csökkenésével kell szembenéznie

Ukrajnának minden körülmények között elnéptelenedéssel, munkaerőhiánnyal és a népsűrűség csökkenésével kell szembenéznie – mondta Ella Libanova, a Demográfiai és Társadalomkutató Intézet igazgatója.

Az általa bemutatott becslések szerint ez év elején az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt álló terület lakossága 31,6 millió fő volt, jelenleg valamivel magasabb.

„35 millió rendkívül optimista forgatókönyv 2033-ra. A demográfiai növekedés lehetősége kimerült. A fejlett országokban ezt a migráció kompenzálja” – mondta az intézet igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a háború előtti becslések szerint Ukrajnában a 20 éves férfiak 42%-a nem éli meg a 65 éves kort. A kivándorlásról beszélve Libanova felidézte, hogy a háború előtt úgy vélték, mintegy 3 millió ukrán dolgozott külföldön, a háború után azonban további 6 millió ember távozott az országból.

A szakember elmondta, hogy a háború után ne mesterségesen korlátozzák a kivándorlást, hanem kezdjék el már a felkészülést a bevándorlásra. Szerinte évente akár 300 000 migránsra is szükség lehet ahhoz, hogy a lakosság 30 milliós szinten maradjon. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: