Az ukránok többsége a NATO-tagságot fontosabbnak tartja az európai uniós csatlakozásnál

Bár az ukránok abszolút többsége támogatja az Európai Unióhoz és a NATO-hoz történő csatlakozást is, de a tagságot az Észak-atlanti Szövetségben sokkal fontosabbnak tekinti – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) frissen végzett felméréséből.

A közvélemény-kutatás adatai szerint az ukránok 54%-a úgy gondolja, hogy a NATO-tagság jelenleg magasabb prioritás. Azoknak az aránya, akik inkább az Európai Unióhoz való csatlakozást részesítik előnyben, 24%. A többi megkérdezett vagy nemmel válaszolt, vagy egyáltalán nem tudott válaszolni. Ugyanakkor minden régióban többen választották a NATO-t az EU-val szemben.

Amint Anton Hruseckij, a KMISZ igazgatóhelyettese megjegyezte, a felmérés eredményei várhatóan azt mutatják, hogy Ukrajna számára prioritást élvez a biztonság és a gazdasági fejlődés garantálása, amelyek az európai integráció támogatásának legnagyobb mozgatói. „Ugyanakkor az EU és a NATO prioritása azt mutatja, hogy a legfontosabb tényező végül is a biztonság. Más adatok szerint is azt látjuk, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a NATO-csatlakozáshoz való ragaszkodás” – tette hozzá a szociológus.

A KMISZ saját felmérését 2023. szeptember 29. és október 9. között 1010 válaszadó megkérdezésével végezte. A kutatás nem terjedt ki az Oroszország által megszállt Krím és Donbász területére, valamint azokra az állampolgárokra, akik 2022. február 24. után külföldre távoztak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: