Felgyorsítják a hadkötelesek katonaorvosi vizsgálatát Ukrajnában

Lerövidítik a katonaorvosi bizottság által végzett vizsgálatot, a hadköteleseknek ezentúl legfeljebb négy nap alatt át kell esniük a kivizsgáláson – közölte az RBK-Ukrajina hírportál az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

Az Egészségügyi Minisztérium lerövidíti a hadkötelesek katonaorvosi vizsgálatának idejét a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatának megfelelően, amit Ukrajna elnöke rendelettel léptetett hatályba. A változások egyértelmű határidőket írnak elő a hadkötelesek orvosi vizsgálatára, nevezetesen: legfeljebb 4 munkanap áll rendelkezésre a katonai szolgálatra való alkalmasság orvosi vizsgálatára; legfeljebb 3 munkanap a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére; legfeljebb 3 munkanap a műszeres vizsgálatra - írta a Kárpát.in.ua.

A megyei hadkiegészítő parancsnokságok és katonaorvosi bizottságok vezetőit, valamint a kórházi orvosokat az előírt határidők betartására utasították. Ezenkívül külön sorban kell megszervezniük a katonaorvosi vizsgálatokat a hadkötelesek számára, és ellenőrizniük kell, hogy a hadkötelesek átestek-e a katonaorvosi vizsgálaton.

Az Egészségügyi Minisztérium is tett egy lépést a katonaorvosi bizottságok tevékenységének digitalizálása felé. Mostantól az orvosok használhatják az elektronikus egészségügyi rendszert, és megtekinthetik a meglévő nyilvántartásokat. „Ezzel párhuzamosan folynak a 2022. február 24. után hozott, fogyatékosság megállapítására vonatkozó határozatok érvényességének keresztellenőrzései. Ezeket olyan munkacsoportok végzik, amelyeket – az RNBO határozatának megfelelően – az Egészségügyi Minisztérium ez év szeptemberi rendeletében határozott meg” – tette hozzá az Egészségügyi Minisztérium közleménye.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: