Házkutatást tartott a munkácsi polgármesternél és a munkácsi járási tanács elnökénél az SZBU

Különösen nagy összegű korrupciós ügyletek gyanújával házkutatást tartott Andrij Baloha munkácsi polgármesternél és Mihajko Lanyónál, a munkácsi járási tanács elnökénél az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU), és az antikorrupciós ügynökség (NABU).

Ukrán hírügynökségek, országos és kárpátaljai hírportálok egybehangzó beszámolói szerint ma reggel az SZBU és a NABU közös házkutatásokat tartott több vezető kárpátaljai tisztségviselőnél és egy sor vállalatnál a munkácsi Avangard stadion körül található három hektáros kommunális földterület korrupciógyanús eladása miatt.

A gyanú szerint Baloha hivatali hatalmával visszaélve közreműködött abban, hogy a város központjában található földterületet a valós érték töredékéért bocsássa árverésre a helyi önkormányzat. Az aukciót egy olyan cég nyerte, amely Mihajlo Lanyo, a járási tanács elnöke érdekeltségi körébe tartozik.

Az SZBU-forrás szerint a város költségvetésének okozott kár elérheti a százmillió hrivnyát (körülbelül egymilliárd forint).

A közelmúltban a Baloha vezette önkormányzat több, a magyar közösség érdekeit sértő intézkedést is hozott: egy éve eltávolították a munkácsi vár Turul-szobrát, majd idén januárban menesztették a munkácsi kistérség több magyar intézményvezetőjét, valamint megtiltották a magyar jelképek elhelyezését a közintézményekben. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: