Ukrajna szerint nem kell büntetni a mozgósítás elől illegálisan külföldre távozott hadköteleseket

Nem kell büntetni azokat az ukrán hadköteleseket, akik illegálisan hagyták el az országot a teljes körű háború kitörése után, az ilyen intézkedések elriaszthatják az érintetteket a hazatéréstől –jelentette ki Fegyir Veniszlavszkij parlamenti képviselő, a Legfelső Tanács biztonsági és védelmi bizottságának tagja a BBC-nek nyilatkozva.

A Kárpát.in.ua szerint Veniszlavszkij elmondta: „Őszintén meg voltam győződve arról, hogy ez (a távozók megbüntetése) lehetséges. Azután, amikor elkezdődött a vita, rájöttem, hogy így nem csak a visszatérést nem tudjuk ösztönözni, hanem el is vehetjük az Ukrajnába való visszatérés vágyát.” Szerinte Ukrajnában a háború után biztosítani kell a nemzet megmaradását, ezért a büntetés ellenkező hatást válthat ki.

A honatya hozzátette, hogy a „kérdés érzékenysége” miatt külön viták vannak az egyetemek nappali tagozatos képzésére felvett hadkötelesekkel kapcsolatban. „Természetesen jelentős a negyvenes-ötvenes éveikben járó férfiak száma, akik hirtelen a felsőoktatás iránti vágyat fedezték fel magukban. Ez számomra, mint jogász számára, kézenfekvő formája a mozgósítás elkerülésének. Ma még nem tudunk beszélni a halasztás eltörlésének valamilyen modelljéről, mert annak általános támogatottsága van” – mutatott rá Fegyir Veniszlavszkij. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: