Ukrajna lesz Európa új fegyverkezési központja

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a hadiipari komplexum 37 vállalkozását károsították meg vagy semmisítették meg orosz támadások. Ám a tervek között szerepel ezek helyreállítása, valamint más katonai-ipari komplexumhoz tartozó vállalkozások aktív fejlesztése, amelyek révén Ukrajna a katonai termékek gyártásának új európai központja lesz. A 2024-es költségvetési projektben erre 55,8 milliárd hrivnyát különítettek el – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Az első nemzetközi védelmi ipari fórumon felszólalva a kormányfő elmondta, az újonnan alakuló szövetségnek segítenie kell Ukrajnát a fegyver- és lőszergyártás újraindításában, írja az Obozrevatel cikkére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

„Ukrajna 2024-es állami költségvetési tervében hétszeresére, 55,8 milliárd hrivnyára emeltük a védelmi eszközök gyártásának előkészítésére fordított kiadásokat. Az orosz rezsim Ukrajna demilitarizálásáról álmodozott. Ehelyett Ukrajna minden hónapban csak növeli a fegyverek és katonai felszerelések gyártását. Azt lehet mondani: Aki szelet vet, vihart arat” – mondta Smihal.

2022-ben az ukránok különféle kaliberű lőszerek, rakétafegyverek és rakéták, valamint légvédelmi berendezések gyártásának fejlesztésére összpontosítottak. 2023-ban a kormány már számos kísérleti projektet indított különféle típusú drónok gyártására.

„Rövid távú és stratégiai célunk az ukrán és külföldi gyártók együttműködésének erősítése, valamint külföldi cégek bevonása az ukrajnai fegyvergyártásba. Mindenki érti a kockázatokat. De aki stratégiailag gondolkodik, azt is érti, hogy Ukrajna egy új központ a katonai termékek gyártására Európában” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Mint ismeretes, szeptember 30-án Kijevben megnyílt a védelmi iparágak nemzetközi fóruma, amelyen több mint 30 ország és 252 vállalat képviselői vettek részt. A találkozó célja egy szövetség létrehozása a világ biztonságának megteremtése érdekében.

Volodimir Zelenszkij bejelentette ennek a szövetségnek a létrehozását, amely a világ minden országának biztonságát fogja védeni. Fegyver- és katonai felszerelésgyártók a világ minden tájáról csatlakozhatnak hozzá. Eddig 13 cég írta alá a nyilatkozatot.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: