Ukrajnában első ízben fizettek ki jutalmat egy korrupciós esetet bejelentőnek: több mint 13 millió hrivnyát kap

Ukrajnában a bíróság először hozott döntést egy bejelentőnek járó jutalom kifizetéséről, aki több mint 10 millió hrivnyát fog kapni nagymértékű korrupció leleplezéséért – számolt be hétfőn az RBK-Ukrajina hírportál a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökségre (NAZK) hivatkozva, vette észre a Kárpát.in.ua.

A Korrupcióellenes Felsőbíróság első fokon jóváhagyta a Korrupcióellenes Különleges Ügynökség (SZAP) ügyésze és a kijevi adóhatóság korábbi első helyettese közötti vádalkut. Ennek értelmében a bíróság a határozatában utalt a visszaélést bejelentő személy jutalmazására, miszerint 13 millió 299 ezer 950 hrivnyát kap, ami az első ilyen jellegű pozitív döntés.

Az ítélet ellen ugyanakkor a kihirdetés napjától számított 30 napon belül a Legfelső Fellebbviteli bíróság kollégiumánál lehet fellebbezni. „Ez túlzás nélkül olyan történelmi esemény, amely alapvetően megszilárdítja a feljelentési kultúra kialakulását Ukrajnában, és arra ösztönzi a feljelentőket, hogy számoljanak be azokról a korrupciós tényekről, amelyeket sikerült rögzíteniük” – mutatott rá a NAZK.

A jogszabály értelmében a jutalmat Ukrajna állami költségvetése terhére az államkincstár szervei a fizetik ki a bejelentőnek. 2020-ban Ukrajnában törvény lépett hatályba, amely biztosítja a visszaéléseket bejelentő személyek jutalmazását. A dokumentum ugyanakkor mentesíti a korrupciót bejelentőket az esetleges korrupciós tények bejelentésének jogi felelőssége alól, ha azok hamisnak bizonyultak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: