Ukrajnában nem tiltja a törvény, hogy terhes nőket mozgósítsanak

A törvényben a terhesség nem szerepel a mobilizáció halasztásának okaként. A dokumentum módosításra szorul – fogalmazott Anzsela Vaszilevszka ügyvéd az Ukrán Rádiónak adott interjújában.

„A terhesség nem szerepel a mobilizáció alóli halasztás indokaként. A törvényt ezzel kapcsolatban felül kell vizsgálni. A katonai szolgálatra való alkalmasságot vagy alkalmatlanságot minden esetben a katonaorvosi bizottság állapítja meg, különös tekintettel arra, hogy a nő alkalmas-e a szolgálatra, mondjuk a terhesség első trimeszterében” – jegyezte meg az ügyvéd.

Hozzátette: a nőknek is van joguk a halasztáshoz, amennyiben megfelelő kérelmet nyújtanak be.

„A kérelmet közvetlenül a toborzási és szociális támogatási központokban lehet benyújtani. Én azonban azt ajánlom, hogy a kérelmet a halasztási jogot igazoló dokumentumok közjegyző által hitelesített másolatával együtt ajánlott levélben küldjék el az illetékesekhez az Ukrán Posta speciális nyomtatványán. Ez a későbbiekben bizonyítékul szolgál a halasztás iránti kérelem benyújtásáról. Ellenkező esetben nehéz lesz alátámasztani, hogy akarata ellenére mozgósították, és figyelmen kívül hagyták a halasztáshoz való jogát” – mondta Vaszilevszka.

Emlékeztetett arra, hogy a nőknek ugyanolyan joguk van a halasztáshoz, mint a férfiaknak. Nem hívják be azokat a nőket, akiknek három vagy több kiskorú gyermekük van, akiknek fogyatékkal élő gyermekük van, valamint akik szüleinek egyike állandó gondozásra szorul - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Ami a hadköteles nők határátlépését illeti, az ügyvéd szerint nincs nemi megkülönböztetés. „Jelenleg nincs tilalom a nők külföldre utazását illetően. Ami a hadköteles nőket illeti, amennyiben az illető szerepel a katonai nyilvántartásban, és ez az információ a határőrök előtt is ismert, akkor természetesen nem engedik ki őket az országból, ahogy a férfiakat sem…” – tette hozzá.

A parlament tavaly elfogadta a mozgósításról szóló törvény módosításait, amelyek értelmében az orvosi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőket kötelezően katonai nyilvántartásba kell venni.

2023. október 1-től minden orvosnak és gyógyszerésznek, aki bizonyos okok nem szerepelt a nyilvántartásban, katonai szolgálatra kell jelentkeznie.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: