Ukrajnában pénzbüntetést vezetnének be a kijárási tilalom megsértése miatt, brutális bírságok jöhetnek

Pénzbírságot vezetnének be Ukrajnában a kijárási tilalom megszegéséért, a kormány nem csak az intézmények, hanem az állampolgárok büntetését is javasolja – közölte vasárnap az Kárpát.in.ua hírportál a Legfelső Tanács sajtószolgálatára hivatkozva.

A jelentés szerint a Legfelső Tanácsban a képviselők nyilvántartásba vették az 10195. számú törvénytervezetet, amit a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Rendőrséggel közösen dolgoztak ki. A törvény célja, hogy anyagi felelősséget állapítson meg az állampolgárok és a vállalkozások számára a kijárási tilalom megsértéséért. A törvénytervezet szövegét még nem terjesztették a Legfelső Tanács elé elé.

A parlament sajtószolgálata jelezte, hogy a kijárási tilalom megsértéséért az állampolgárokra 8500–17 ezer hrivnya, az üzleti szférára pedig 51–102 ezer hrivnya pénzbírság kirovását javasolják.

Korábban Ihor Klimenko belügyminiszter arról számolt be, hogy a kormány pénzbírságot akar bevezetni a kijárási tilalom megszegőire. Ezt több botrány előzte meg Kijevben és a megyékben, a többi között az, hogy éttermek tartottak nyitva a kijárási tilalom idején.

Klimenko ezután hangsúlyozta, hogy csak az intézmények bírságolását tervezik. A Belügyminisztérium akkor azt javasolta, hogy első szabálysértés esetén 34–170 ezer hrivnya, egy éven belüli ismételt szabálysértés esetén 340–680 ezer hrivnya legyen a bírság.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: