A 18-20 éves fiatalokat is besorozná katonának az egyik ukrajnai hadtest főtisztje

Az országos hírmaraton egyik műsorában nyilatkozó Roman Horbatenko arról beszélt, hogy szerinte a 18-20 éves fiúkat, a diákokat is mozgósítani kellene. Az 1. számú roham dandár parancsnoka az ominózus interjúban hozzátette, az idősebb, 50 éves férfiak nem sokat érnek a fronton, mert fizikai állóképességük már nem megfelelő, sokan pedig eleve krónikus megbetegedésekkel bajlódnak - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Arra a felvetésre, hogy az éppen csak felnőttkorba lépő fiatalemberek nem állnak készen a háború megrázkódtatásaira, azzal érvelt: senki sincs készen, de minden megtanítható.

Ukrajnában jelenleg 25 éves kortól mozgósíthatók a fiatalok, korábban még 27 év volt a korhatár. A 18 évesek jelenleg csak kötelező sorkatonai szolgálatra hívhatók be, de a háború idejére ezt felfüggesztették.

Nemrég a mozgósított katonák hozzátartozói országszerte tiltakoztak, hogy rotálják azokat, akik már másfél éve a fronton vannak és mára teljesen kimerültek. Ez ügyben elektronikus petíciót is benyújtottak, ami gyorsan elérte a szükséges 25 ezer támogatói aláírást, ám ennek ellenére érdemben még nem reagált rá az államfő.

Jelenleg egy másik petíció is fut az elnöki iroda oldalán, aminek lényege, hogy ne csak az egyszerű embereket, hanem a politikusokat, a képviselőket, a bírákat, az ügyészeket, a belbiztonsági szervek munkatársait is mozgósítsák.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: