Földalatti iskolákat építenek Ukrajnában

Az inváziós erők jelentette fenyegetés miatt a Harkivi területen biztonságos oktatási intézményeket építenek, hogy újrakezdődhessen a diákok személyes jelenléttel zajló oktatása - írta a Szabad Európa.

Az orosz határtól harminc kilométerre lévő, mintegy 2,5 milliós régióban a háború tavaly februári kezdete óta virtuálisan folyik a gyerekek oktatása.

Harkiv gyakran célpontja orosz rakéta-, drón- és tüzérségi csapásoknak. A kormányzó arról számolt be, hogy csütörtökön három különböző körzetet is találat ért.

A helyi hatóságok közölték, hogy jelenleg két, egyenként ötszáz-ötszáz diák fogadására alkalmas iskolát építenek, amelyek a tervek szerint biztonságot nyújtanak majd közvetlen légitámadás esetén is.

„Az intézmények mindennel fel lesznek szerelve, ami a tanuláshoz kell” – mondta a megye főépítésze.

Anton Korotkoszkij tudatta, hogy jövő év végéig további iskolákat is terveznek. Kitért rá, hogy a háborúban eddig 817 oktatási intézmény rongálódott meg különböző mértékig a régióban.

Szerhij Petrujanisz építési vállalkozó rámutatott, hogy korszerű szellőző- és csatornarendszert, továbbá fűtést fognak beépíteni.

„Az emberek egy napnál tovább is maradhatnak” – hangsúlyozta.

Ukrajna ezen a télen is fokozott orosz támadásokra készül a kritikus infrastruktúra ellen, ahogy tavaly történt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: