„Okos mozgósítás” bevezetését tervezik Ukrajnában

Ukrajnában „okos mozgósítás” bevezetését tervezik, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy maguk válasszák ki azt a szakterületet, amelyen a behívásuk után szolgálni kívánnak – jelentette be Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális átalakításért felelős miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

A kormányfő-helyettes elmondta, hogy egy-két hónapon belül modellkísérletbe kezdenek. „A modellkísérlet a drónkezelőkkel kezdődik, a mozgósított személy maga dönti el, hogy drónkezelő akar lenni, vagy csapásmérő drónszázadban akar-e szolgálni. Lehet aknaszedő, sofőr, mindenféle beosztás lesz. A mozgósított személy láthatja, hogy milyen egységről, századról van szó, milyen kötelezettségei lesznek, milyen kockázatok lesznek, hogyan fog tanulni” – magyarázta.

Fedorov hangsúlyozta: ha egy állampolgár beadja a jelentkezését és átmegy a toborzáson, vizsgálatokon, kiképzésen, akkor a mindenképpen csapásmérő drónszázadba kerül, abba a beosztásba, amibe mozgósítás során kérte magát. „Ez nagyon fontos az állam és az ukrán állampolgárok közötti, igazságosságról, őszinteségről és a szabályok betartásáról szóló kommunikációt illetően” – mondta.

A miniszterelnök-helyettes szerint az innováció elindítása után lehet majd látni, hogy hány ukrán választja ki önállóan, hová kerüljön a mozgósítás után, hogyan válogatják ki őket, és hogyan szolgálnak ezután, mennyire lesznek motiváltak. Ez lehet az első modellkísérlet, az első lépés az „okos mozgósítás” elindításához. „Mert vannak, akik rohamosztagosok vagy más beosztásba akarnak kerülni. De tudni akarják, hogy egy profi vezeti őket, amikor a lövészárkokban leszek, és lesz felettük egy drón, lesznek páncélos járművek a közelben, a felettesük gondoskodik az életükről, aki pontos, magas színvonalú helyzetfelismeréssel rendelkezik, neki az ő életük a legfontosabb, ő gondoskodik róla, ők pedig megbíznak ebben a vezetőben” – vázolta.

A digitális átalakításért felelős miniszter felhívta a figyelmet más fontos változtatásokra is, amelyeket a modellkísérletben kínálnak majd. „Az érintettnek nem kell a hadkiegészítő parancsnokságra mennie. Elvégez egy online tesztet, bemegy egy normál helyiségbe a toborzótiszthez, ott még egyszer elmagyarázzák, hogy hol szolgálhat. Ezt követően, ha megfelel a kritériumoknak, olyan kiképzésen vesz részt, ahol nem csak az alapokat ismeri meg, hanem elmondják neki a csatatérről érkezett, drónokat üzemeltető szakértők, mi is a helyzetfelismerés, magas szintű tudást szerez a kiképzésen, és utána kerül a csatatérre” – hangsúlyozta Mihajlo Fedorov.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: