Oroszország cirkálórakétákat halmozhat fel télire

A brit hírszerzés kifejtette, hogy az Orosz Föderáció cirkálórakétákat halmoz fel annak érdekében, hogy folytassa az ukrajnai energia-infrastruktúra megsemmisítését célzó tavalyi támadássorozatot – közölte az Unian ukrán hírügynökségre hivatkozva az Index.

A brit hírszerzés szerint 2023. november 18–19-én Oroszország mintegy 50 iráni gyártmányú Shahed pilóta nélküli légi járművet indított, amelyek mindegyike Kijevre irányult. Ezeket a drónokat hullámokban indították két irányból – Kurszkból keletre és Krasznodarból délkeletre.

Valószínűleg Oroszország egyik célja az volt, hogy gyengítse Ukrajna légvédelmét, hogy harcteret hozzon létre az ukrán energia-infrastruktúra elleni célzott téli támadások előtt – jegyzi meg a hírszerzés.

Oroszország mostanra közel két hónapig tartózkodott attól, hogy nehézbombázóiról indítsa fel fejlett, légi indítású cirkálórakétáit, ami feltehetően lehetővé tette, hogy jelentős készleteket halmozzon fel ezekből a fegyverekből – jegyzi meg a hírszerzés.

Ugyanakkor a hírszerzés meg van győződve arról, hogy Oroszország nagy valószínűséggel be fogja vetni ezeket a rakétákat, ha megismétli a tavalyi kísérleteket Ukrajna kritikus nemzeti infrastruktúrájának megsemmisítésére.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: