Stoltenberg: töröltük az egyik szakaszt, amelyen Ukrajnának át kellene mennie ahhoz, hogy NATO-taggá váljon

Lehetetlen Ukrajna teljes jogú NATO-tagsága az aktív harcok befejezéséig – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A Kárpát.in.ua szerint Stoltenberg elmondta: „Túl korai megmondani, hogy mi lesz a washingtoni csúcstalálkozón. Minden NATO-tagállam egyetértett abban, hogy háborús körülmények között nem lehetséges a teljes jogú tagság. De továbbra is mérlegelni fogjuk, hogyan hozhatnánk közelebb Ukrajnát és a NATO-t egymáshoz, másrészt készülünk a washingtoni csúcstalálkozóra.”

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy Ukrajna NATO-tagságához vezető útja két lépésről egyre rövidült. „Ukrajnára vonatkozóan töröltük az útiterv követelményt. Így töröltük az egyik szakaszt, amelyen Ukrajnának át kellene mennie ahhoz, hogy NATO-taggá váljon. Finnországgal és Svédországgal is ugyanezt tettük” – jegyezte meg.

Stoltenberg kiemelte az Ukrajna-NATO Tanács létrehozását is, amely szerinte „egy fontos testület, ahol Ukrajna és a NATO-tagok egyenlő félként találkoznak egy asztalnál, és közösen oldják meg a kérdéseket”. „Ez jelentősen közelebb viszi Ukrajnát a NATO-hoz, egy megfelelő döntéshozó testületet hozva létre. Ez a tanács ezen a héten ülésezik először külügyminiszteri szinten, Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere pedig csatlakozik hozzá” – jelezte.

Ezenkívül a főtitkár elmondása szerint a szövetség jelentős mértékben koordinált egy átfogó programot a fegyveres erők és a NATO-erők közötti teljes műveleti interoperabilitás biztosítására. „Ez szorosabb együttműködést és műveleti interoperabilitást hoz a NATO-tagországokkal. Emellett F–16-os vadászgépeket, tüzérséget, harckocsikat és kiképzést biztosítanak a szövetség tagjai. Ez pedig gyakorlatilag segít Ukrajnának a NATO-hoz való közelítésében” – tette hozzá Jens Stoltenberg.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: