Ukrajnában folyamatosan új módszereket fejlesztenek ki a hadkötelesek behívójának kézbesítésére

A toborzóközpontok folyamatosan új módszereket fejlesztenek ki a hadkötelesek behívójának kézbesítésére, közli a Kárpáti Igaz Szó.

Ruszlan Tkacsenko katonai ügyvéd elmondta, hogy a toborzó alkalmazottai beléphetnek a civilek magánterületére és az otthonukban is átadhatják nekik a behívót. Az ügyvéd szerint a törvény szerint a lényeg, a behívó kézbesítésének ténye, még akkor is, ha az állampolgár megtagadja annak aláírását. Azt is megjegyezte, az ukrán jogszabályok lehetővé teszik, hogy a katonaság felkeresse egy személy otthonát, kézbesítse az idézést és egyéb mozgósítási eljárásokat hajtson végre.

„Ha a toborzóközpont és a rendőrség alkalmazottai rendelkeznek a státuszukat és felhatalmazásukat igazoló összes hivatalos irattal, akkor Ukrajna törvényei szerint teljes jogukban áll belépni a magánterületre és kézbesíteni a behívót” – mondta az ügyvéd. Hozzátette azt is, hogy minden egyes behívó tulajdonképpen egy parancs, amelynek az állampolgár köteles engedelmeskedni. Ha valaki megtagadja az átvétel aláírását, az nem mentesíti a behívóban foglalt kötelezettségei alól.

Ukrajnában gyakran előfordulnak botrányos túlkapások az állampolgárok és a toborzó alkalmazottai között a mozgósítás kapcsán. Van, hogy az utcáról, van, hogy az otthonából, sőt a minap a kórházból vittek el erőszakkal egy férfit, írja a lap.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: