Ukrajnában jelentős törvénymódosításokra készül a mozgósítással kapcsolatban

A Legfelső Tanács a mozgósításról szóló új törvénytervezet jelentős módosításán dolgozik, elsősorban a halasztás kritériumairól és a diákok mozgósíthatóságára vonatkozó rendelkezésekről lesz szó, de a végleges szöveg még nem áll rendelkezésre – közölte az RBK-Ukrajina hírportál összefoglaló cikkében, melyet a Kárpát.in.ua szemlézett.

Marjana Bezuhla, a Legfelső Tanács nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának helyettes elnöke ma tájékoztatott a törvénytervezet előkészítéséről. Olekszandr Zavitnevics, a Legfelső Tanács nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának elnöke az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva megerősítette az új jogszabály készítésének tényét. A képviselő egyúttal pontosította, hogy a törvénytervezet szövegét egy munkacsoport készíti elő, de a javaslatokat jelenleg még nem véglegesítették.

„Egy ilyen törvénytervezet kidolgozása jelenleg is zajlik a bizottság munkacsoportján belül. Ez a munkacsoport frakcióközi. A bizottság az ülésen semmit nem tárgyalt. Ráadásul magát a törvénytervezet szövegét még nem vették nyilvántartásba, ezért bizonyos rendelkezésekről egyelőre nem tudunk nyilatkozni. Minden a megbeszélés stádiumában van” – mondta el Olekszandr Zavitnevics.

Marjana Bezuhla a Facebook-oldalán közölte a mozgósítási törvényben esetleg végrehajtandó főbb változtatások listát. Közöttük a többi között következők szerepelnek: új, 90 naptári napig tartó pótszabadság a fizetés megőrzésével a fogságból szabadult katonák számára (kivéve azokat, akik megtagadják a további szolgálatot és szeretnének leszerelni); új leszerelési okok (elsősorban a fogságból való szabadulás kapcsán vagy az I. vagy II. kategóriába tartozó fogyatékosság miatt, a női kadétok szerződésének megszűnése miatt vagy az SZBU, UDO hírszerző ügynökségekben végrehajtott szervezési intézkedésekkel összefüggésben; az I. és II. kategóriába tartozó fogyatékos, illetve a szakértői bizottság jelentése szerint állandó gondozásra szoruló személy gondozásának halasztására jogosultak köre a legközelebbi rokonság fokú családtagokra szűkül: (a férj (feleség) szülei, gyermekek, gyermekek férje (felesége), beleértve az örökbefogadott gyermekeket is); azok a hadkötelesek, akiknek a felesége (férje) a III. kategóriába tartozó fogyatékkal él, elveszítik a halasztás jogát; a változtatások célja, hogy kiküszöböljék a mozgósítás elkerülésének lehetőségét egy második, harmadik felsőfokú végzettség megszerzésével; bővül a katonai nyilvántartásba vett személyek listája, elsősorban azokkal, akik az ukrán állampolgárság megszerzése előtt katonai szolgálatot teljesített más államokban; akit bűncselekmény elkövetése miatt ítéltek el szabadságvesztésre, szabadságkorlátozásra, ideértve a büntetés letöltése alóli felmentést is; akik a felsőoktatási intézmények elvégzése után katonai, (speciális) tiszti (középvezetői) fokozatot kaptak, vagy akik a tartalékos tisztképző program keretében végzett katonai kiképzést követően kaptak katonatiszti fokozatot.

A módosító törvénytervezet készítésének tényét egy másik parlamenti képviselő is megerősítette az RBK-Ukrajina hírportálnak névtelenséget kérő kommentárjában, megjegyezve, hogy „a diákok mozgósításának nagy a valószínűsége”. „Egyelőre nehéz prognosztizálni. A tervezet véglegesítése folyamatban van a bizottságban. De általánosságban a diákok esetében nagy a valószínűség” – jegyezte meg a hírportálnak a parlamenti informátor.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: