Visszatérhet a karantén Ukrajnában

Az Egészségügyi Minisztérium lehetségesnek tartja karantén bevezetését a téli időszakban a covid, influenza és egyéb légúti fertőzések terjedése miatt – jelentette ki a Kárpát.in.ua szerint Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes, közegészségügyi főorvos.

Mint Kuzin kifejtette: „Ha az általános normákat nézzük, akkor a téli időszakban a karantén teljességgel lehetséges. És sok régióban a tavasz előtti időszakban is alkalmazták, és nagy valószínűséggel most is alkalmazni fogják.”. Elmondása szerint Ukrajnában szeptember vége és október eleje óta mind az influenza, mind az egyéb akut légúti vírusfertőzések megnövekedett előfordulásával kell szembenézni.

„Vannak bizonyos számítások úgynevezett járványküszöbökre, vagyis a megbetegedési szintek, amikor azt mondhatjuk, hogy egy meglehetősen jelentős járvány kitörése van folyamatban ezen a területen. Vagyis egyre több gyerek kerül be ebbe a folyamatba, egyre több felnőtt betegedik meg. Ezért az ilyen régiókban a járványküszöb túllépése esetén helyi járványellenes intézkedéseket alkalmaznak” – magyarázta a közegészségügyi főorvos.

Kuzin emlékeztetett arra, hogy ezek a helyi járványellenes intézkedések általában az iskolák bezárására korlátozódtak. A diákokat két hétre úgynevezett karanténszünetre küldték, majd visszatértek a tanulmányaikhoz – tette hozzá. Ez lehetővé tette a tinédzserek és a gyermekek fertőzési szintjének csökkentését a betegség csúcspontjában, így a vírus csoportos terjedésének csökkentését is – jegyezte meg.

Az egészségügyi miniszterhelyettes szerint miután a koronavírus-fertőzést kivették a különösen veszélyes fertőző betegségek csoportjából, és megszüntették az ukrajnai általános karantént, ez a norma az egyetlen, amely jelenleg is működik. „Azaz, ha a járványküszöböt túllépik (és ez együttesen a covid + influenza + egyéb légúti vírusfertőzés), ebben az esetben a helyi hatóságok döntése alapján helyi járványellenes intézkedéseket lehet alkalmazni” – mutatott rá.

„Arról, hogy iskolabezárásról, álarcos rezsimről, egyes kereskedelem korlátozásáról vagy valamilyen szigorúbb normáról lesz szó, a helyi járványügyi szakembereknek kell dönteniük. És ez minden bizonnyal a helyi Technológiai és Környezetbiztonsági és Vészhelyzeti Bizottság felelőssége is, amely mérlegeli az ilyen helyzeteket és meghozza a végső döntéseket. Ezért ez teljességgel lehetséges” – hangsúlyozta Ihor Kuzin.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: