Zaluzsnyij: a háború zsákutcába jutott, az ukrán ellentámadásnak ugyanis gyorsabbnak kellett volna lennie

Ukrajna ellentámadásának gyorsabbnak kellett volna lennie és négy hónapig kellett volna tartania, ezért a háború valószínűleg holtpontra jutott, amikor az ukrán fegyveres erők problémákba ütköztek – jelentette ki csütörtökön Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a The Economist című brit lapnak adott interjújában.

A Kárpát.in.ua szerint Zaluzsnyij elmondta, hogy az ukrán hadseregnek napi 30 kilométeres sebességgel kellett volna előrenyomulnia és áttörni az orosz védelmi vonalakat. „Ha megnézzük a NATO-tankönyveket és a matematikai számításokat, amelyeket az ellentámadás tervezésekor végeztünk, négy hónapnak elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy elérjük a Krímet, harcoljunk a félszigeten, visszatérjünk onnan, majd visszamenjünk oda” – mutatott rá.

A tábornok szerint ehelyett azt kellett figyelnie, ahogy a csapatai és eszközei az aknamezőkben ragadtak Bahmut keleti részénél, miközben a Nyugat által biztosított felszerelést orosz tüzérség és drónok lövik ki. Amint a kiadvány megjegyzi, ugyanez a történet bontakozott ki a déli offenzíva fő irányában, ahol az újonnan létrehozott, kevés tapasztalattal rendelkező dandárok, annak ellenére, hogy modern nyugati felszereléssel voltak felszerelve, azonnal problémákba ütköztek.

„Először azt hittem, hogy valami nem stimmel a parancsnokainkkal, ezért néhányat lecseréltem. Azután arra gondoltam, hogy talán a katonáink nem alkalmasak a feladatokra, és néhány dandárba katonákat helyeztem át” – mondta a főparancsnok. Amikor ezek a változások nem befolyásolták a helyzetet, azt mondta a törzsének, hogy találjanak egy könyvet, amelyet egyszer látott, amikor az ukrajnai katonai akadémia hallgatója volt. Szmirnov szovjet vezérőrnagy adta ki 1941-ben Az erődített védelmi vonalak áttörése címmel, aki az első világháború csatáit elemezte. „És miután még a felét sem olvastam el, rájöttem, hogy pontosan itt tartunk, hiszen a technológiai fejlettségünk szintje, mint akkoriban, ma is lemerevít minket és ellenségeinket is” – mutatott rá Valerij Zaluzsnyij.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: