2 millió ukrán maradhat külföldön a háború után

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozásai szerint mintegy 2 millió ukrán menekült marad tartósan külföldön az Oroszország elleni háború befejezése után – jelentette ki Sana Nadim IMF-munkatárs.

Nadim elmondta: „A menekülteknek időre van szükségük ahhoz, hogy visszatérjenek Ukrajnába. Így jövőre 2024-ben csak csekély nettó beáramlásra számítunk.” Az IMF előrejelzése szerint 2027-ig a háború előtti forgatókönyvhöz képest nettó 2 millió fős negatív kiáramlás lesz.

Az ENSZ adatai szerint 2022 végéig 5,7 millió ukrán távozott a szomszédos országokba, ami a leggyorsabb menekültkiáramlási válságot és a második világháború óta az egyik legnagyobb válságot okozta.

A Rating szociológiai csoport felmérése szerint az ukrán állampolgárok többsége kényelmes körülmények között él Európában. A több éve az országokban élő ukránok 89 %-a a legkényelmesebb feltételekkel rendelkezik. Bár a mostanában érkezetteknek is egészen tisztességes életkörülményeik vannak (kb. 80 %).

Az Eurostat idei október 31-i adatai szerint Ukrajna 4,24 millió lakosa, akik a háború kezdete után hagyták el az országot, átmeneti védelmet kapott az Európai Unió országaiban. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: