A mozgósítás változásairól és a 2024-es forgatókönyvről tartott haditanácsot Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij elnök, legfőbb főparancsnok pénteken összehívta a haditanács ülését, amelyen a résztvevőkkel a 2024. évi forgatókönyvet és a mozgósítás változásait vitatta meg – számolt be a Kárpát.in.ua hírportál az államfő közlésére hivatkozva.

A jelentés szerint Zelenszkij elmondta: „Most tartottam haditanácsot. A front parancsnokai és a vezetők beszámoltak a frontvonal helyzetéről, minden fő irányról: Kelet – Kupjanszk, Liman, Marijinka, Avgyijivka. Zaporizzsja. Ugyancsak Délről és elsősorban a műveleteinkről Herszon megyében.”

Az elnök hozzátette: jelentést hallgatott meg a lőszer- és fegyverszállításról. „Megújított igénylistát kéréseket készítünk a partnerekkel történő kommunikációra. Éppen a kommunikáció szempontjából fontos hét előtt állunk” – magyarázta.

Az államfő azt is elmondta, hogy a külső hírszerző szolgálat vezetője jelentést tett az esetleges orosz műveletekről és a jövő évi nemzetközi helyzetről. „Minden lehetséges forgatókönyvet elemzünk, és a mi ukrán forgatókönyvünknek kell érvényesülnie a 2024-es évben. Konkrét műveletek nagyon konkrét indoklással, ami Ukrajnának is nagyon konkrét eredményeket hoz. Pontosan az ilyen konkrétumokkal számolva, ami az államunknak, a dandárainknak kell” – hangsúlyozta.

Ezenkívül a tanácskozáson mozgósítással kapcsolatos kérdések is szóba kerültek. „Ukrajnában mindenki tudja, hogy ezen a téren változtatásokra van szükség. És ez nem csak a mozgósíthatók számának a kérdése. Ez a határidő kérdése mind azok számára, akik jelenleg a hadseregben vannak és le kell szerelni őket, mind azok számára, akik be fognak vonulni a hadseregbe. És ez a feltételek kérdése. Ezek összetett dolgok, amiket a katonai vezetésnek és a Védelmi Minisztériumnak kell kidolgoznia és a vezérkar elé kell terjesztenie jóváhagyásra. Volt több javaslat ma – komplex megoldásokat várok” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: