Kárpátalján a katonaság jogosult ellenőrizni az állampolgárok iratait

Ihor Sinkarjuk, a megyei katonai adminisztráció helyettes vezetője sajtótájékoztatót tartott a megye biztonsági tanácsa által elfogadott okmányellenőrzés kapcsán- írta a Kárpát.in.ua.

„Rögtön le szeretném szögezni, hogy sokan félreértelmezik a meghozott döntést. A Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció honlapján közzétett dokumentumokat nem olvassák végig. Ezért pedig téves következtetéseket vonnak le” – közölte a tisztviselő.

„Elsősorban ki akarom emelni, hogy a kérdés kizárólag az okmányellenőrzést célozza” – mondta el. Hozzátette, hogy maga a rezsim annak a rendeletnek az alapján hajtható végre, amelynek értelmében autókat, házakat is ellenőrizhetnek, azonban Kárpátalján kizárólag az okmányellenőrzést vezették be ezek közül.

A döntést azért hozták, hogy a katonák is jogosultak legyenek az okmányellenőrzésre. Megyénkben rengeteg idegen tartózkodik, s a dokumentumokat eddig csak a rendőrség ellenőrizhette. „A biztonsági tanács e határozatával parancsnokokat neveznek ki, akik közvetlenül a járásokban határozzák meg, hogy mely katonai alakulatok, a Nemzeti Gárda, az Állami Határszolgálat és a SZBU mely erői és eszközei lesznek jogosultak iratellenőrzésre” – mondta el az OVA helyettes vezetője.

Hozzátette, hogy számos hamis információ terjed a közösségi oldalakon a határozattal kapcsolatban. Ezért ismételten hangsúlyozta: nem felel meg a valóságnak az az információ, amely szerint e szabályozás keretein belül ellenőrizhetik a polgárok járműveit, házait. Mindez csak akkor lehetséges, ha megvan a megfelelő bírósági határozat és szankció.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: