Egyre nagyobb teret hódít a bankkártyás fizetés Ukrajnában

„2023 harmadik negyedévében 1 milliárd 972,5 millió alkalommal hajtottak végre tranzakciókat az ukrán bankok által Ukrajnában és külföldön kibocsátott fizetési kártyákkal. Ezek összege 1 billió 407,1 milliárd hrivnyát tett ki” – tájékoztat az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálata.

A nem készpénzes tranzakciók aránya ebben az időszakban az összes, kártyával végzett ügylet 63,3 százaléka, mennyiségileg pedig eléri a 93,5 százalékot (a második negyedévben ezek az arányok 62,1, illetve 92,8 százalék voltak). Vagyis az ukránok továbbra is előnyben részesítik a készpénz nélküli fizetési módot - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A típusok szerinti megoszlás elemzése azt mutatja, hogy az idei év harmadik negyedévében a kártyás tranzakciók mennyiségét és összegét tekintve a legnagyobb számban a kiskereskedelmi hálózatban történtek kifizetések.

A kártyáról kártyára történő átutalások a tranzakciók összegének egyharmadát (31,3 százalék), mennyiségileg közel tizedét (8,1 százalék) tették ki.

Az NBU megjegyzi, hogy a kereskedelmi és szolgáltató hálózatban szeptemberben az aktív POS-terminálok száma januárhoz képest 17,1 százalékkal 419,5 ezer darabra nőtt, a fizetési kártyát elfogadó értékesítési és szolgáltatási helyek száma pedig 35 százalékkal 428,3 ezer helyszínre módosult.

2023 szeptemberében a kibocsátott bankkártyák száma Ukrajnában elérte a 112,4 milliót. Ez 3 százalékkal több az idei év januárjához képest.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: