Fegyvergyártó nagyhatalom akar lenni Ukrajna

„A következő évtizedekben a védelmi iparnak kell lennie Ukrajna fő iparágának. A háború után a fegyverek lesznek fő exporttermékeink” – jelentette ki Olekszandr Kamisin stratégiai ipari miniszter a brit Guardian nevű lapnak adott interjúban a Híradó szerint.

Kamisin a háborút az ukrán állami vasúttársaság vezetőjeként kezdte, miniszteri kinevezését idén márciusban kapta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. Fő feladata, hogy kapcsolatot tartson a hadsereggel és a védelmi minisztériummal, valamint Ukrajna mintegy hetven védelmi vállalatával, hogy a hadsereg megkapja azt, amire szüksége van. A tábornokok korábban arra panaszkodtak, hogy még a nyugati fegyverszállítások ellenére is komoly hiányt szenvednek azokból a fegyverekből és lőszerekből, amelyekre az oroszok további visszaszorításához szükségük lenne.

„Az ukrán fegyveripar a lap szerint a tavaly februári orosz invázió előtt a botrányok és kétes ügyletek ágazata volt, és a Donbaszban évek óta tartó, alacsony szintű konfliktus ellenére a fegyverkészletek meglehetősen korlátozottak voltak. Volt néhány Javelinünk, de többnyire szovjet készlettel dolgoztunk” – magyarázta Kamisin.

Egy védelmi forrás szerint 2021-ben, az inváziót megelőző évben egyáltalán nem gyártottak lőszert Ukrajnában.

Kamisin célja, hogy újraélessze a védelmi szektort, valamint koordinálja azt a rengeteg kis-, közepes és nagy vállalkozást, amelyek az ukrán hadsereg számára fegyvereket gyártanak. Elmondása szerint ma már több mint 200 ukrán vállalat gyárt drónokat, és többen álltak már elő ígéretes ötletekkel.

„2021-ben az ágazat 80 százaléka állami kézben volt, most ez körülbelül 50-re csökkent. Öt év múlva 80 százaléknak kell lennie a magánszférának” – hangsúlyozta a miniszter.

Hosszabb távon az ukrán tisztviselők nyugati vállalatokat szeretnének vonzani az országon belüli gyártáshoz. Kamisin reméli, hogy az amerikai nemzetbiztonsági tanács által szervezett decemberi csúcstalálkozón, amelyen vezető ukrán tisztviselők és vállalatok találkoznak magas rangú nyugati politikusokkal és a világ vezető fegyvergyártóival, lehetőség nyílik komoly üzleteket kötni.

„Általában ahhoz, hogy a nagy fegyvergyártó cégekkel együtt csináljunk valamit, több mint tízmilliárd dollárt kell befektetni, és akkor esetleg kiszervezik a gyártást” – mondta Kamisin, rámutatva Lengyelország közelmúltbeli beruházására, amely közel 500 Himars rakétaindító rendszert vásárol a Lockheed Martintól, és amelynek keretében a fegyvergyártó óriás gyárat épít az országban. „De megmutathatjuk, hogy mennyire kreatívak tudunk lenni. Fogjuk például a szovjet rakétákat, és nyugati hordozókra helyezzük őket” – tette hozzá.

Szerinte az is előnyt jelent, hogy a fegyvereket azonnal, úgymond élesben tudják tesztelni, így jobb minőségű fegyvereket képesek piacra dobni, melyeket valódi harci körülmények között is láthattak.

Amíg tart a konfliktus, addig minden gyártás az ukrán hadsereg szükségleteinek kielégítését szolgálja, de Kamisin elképzelése szerint a háború befejezése után Ukrajna az újonnan megszerzett technológiát tömeges fegyvergyártására és exportálására használhatná, megfosztva Oroszországot számos hagyományos exportpiacától.

„Tudjuk, hogyan lehet átállni a szovjet szabványokról a NATO-szabványokra” – bizonygatta a tárcavezető, aki azt is megjegyezte, hogy a fegyverexport az ország védjegyévé válhat az elkövetkező évtizedekben.

„Korábban Európa éléskamrájának neveztük magunkat, de a jövőben a szabad világ arzenálja szeretnénk lenni” – hangsúlyozta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: