Elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló törvény módosításait a Legfelső Tanács

A Legfelső Tanács pénteken elfogadta a nemzetiségi kisebbségekről (közösségekről) szóló törvény módosításait, amelyek figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait a nemzeti kisebbségek jogainak biztonságait illetően – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő Telegram-közlésére hivatkozva.

A honatya tájékoztatása szerint az 10288-1. számú törvénytervezetet 317 képviselő támogatta. Mint jelezte, ez egy valamennyi frakció által finomított verzió. A törvény az Európai Bizottság által meghatározott követelmény, és a további európai integráció szempontjából fontos – tette hozzá. A szóban forgó törvényjavaslatot december 5-én nyújtották be, és egyelőre nem érhető el a parlament honlapján - írta a Kárpát.in.ua.

Ugyanakkor Irina Herascsenko parlamenti képviselő a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy nem a kormány, hanem a parlament 10288. számú törvényjavaslata került a terembe szavazásra. „A Velencei Bizottság ajánlásait követve megvédtük a társadalmat az ukrán nyelv oktatásban, tömegtájékoztatásban, könyvkiadásban betöltött szerepének esetleges gyengülésétől és az ország oroszosításával fenyegető veszélyektől” – írta.

Az elfogadott törvény szerint az Európai Unió és a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek használata megengedett a politikai reklámokban, magániskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, médiában, kivéve az agresszor ország nyelvét. Ugyanakkor a reklámokat ukrán nyelvű fordítással kell kísérni, és minden oktatási intézményben kötelező lesz az ukrán mint államnyelv tanulása, bár a tanítás uniós nyelveken is folyhat – emlékeztetett a képviselő. „Ez a törvénytervezet a Velencei Kisebbségi Jogvédő Bizottság ajánlásait hajtja végre, de nem érinti az agresszor ország nyelvét. És nem 5 évre, ahogy a kormány tervezte, hanem határozatlan időre” – tette hozzá Irina Herascsenko.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: