Oroszország egyre több ukrán gyermekcsoportot toloncol ki Ukrajnából

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et - írta a Kárpát.in.ua.

Az Ukrinform jelentése szerint Dmitro Lubinec a Kijevben tartott „Szabadság vagy félelem” nemzetközi emberi jogi konferencián felszólalásában a következőket mondta: „Jelenleg több mint 19 540 hivatalosan megerősített, deportált ukrán gyermekről van szó. Ha minden nap egy gyereket kapnánk vissza, az is 55 évbe telne. És mindeközben az Oroszországi Föderáció továbbra is napról napra egyre több ukrán gyermekcsoportot toloncol ki Ukrajnából. Sajnos alig van olyan eszközünk, ami az összes deportált ukrán gyermeket visszakaphatná.”

Márciusban a hágai nemzetközi büntetőbíróság elfogató parancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Alekszejevna Lvova-Belova gyermekjogi biztos ellen a gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos kitoloncolásával kapcsolatban, ahol sokukat orosz családok fogadtak örökbe.

Oroszország hivatalosan azóta sem ismerte el ezt bíróságon.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: