Ukrajna uniós tagságának támogatására kérik Orbán Viktort és az Európai Tanács elnökét kárpátaljai magyarok

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a Facebook-oldalán posztolta az Orbán Viktornak és Charles Michelnek címzett nyílt levelet, amelyben a december 14–15-re tervezett, Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről szóló döntés támogatására kérik a két politikust - közölte a Szabad Európa.

A levél megfogalmazói úgy látják, hogy Ukrajna az elmúlt évben jelentős előrelépést tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó európai bizottsági ajánlások végrehajtása terén.

Szerintük az ukrán parlament által elfogadott új törvényjavaslat tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit és bírja a nyílt levél aláíróinak támogatását.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy reményeik szerint megvalósítják a törvényben elfogadott összes normát az ukrán jogszabályok normatív dokumentumaiban, figyelembe véve a kárpátaljai magyarok közszervezetei által benyújtott javaslatokat. Mint írják, ez a lépés fontos ahhoz, hogy megerősítsék „Ukrajna elkötelezettségét a különböző nemzetiségű emberek jogainak megerősítésére országszerte és különösen Kárpátalján”.

A levél aláírói felszólítják az uniós tagállamok vezetőit, hogy támogassák Ukrajnát az európai integráció útján. Mint írják, az ország még az orosz invázió közepette is folytatja a szükséges reformokat, és hű az európai integrációs értékekhez.

A levelet Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Petei Judit, Kárpátalja kormányzójának egyik helyettese, Rezes Károly, a Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselője, Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatója és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke írta alá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: