Növekszik a tuberkulózisos betegek száma Kárpátalján

Ukrajnában óránként 4 új tuberkulózisos megbetegedést és 1 halálesetet regisztrálnak. A tuberkulózisos betegek halálozási arányának növekedését a HIV-fertőzés terjedése, valamint a nehezen kezelhető kemo- és multirezisztens tuberkulózis okozza. Erről az ungvári városi koordinációs tanács, tuberkulózis és HIV-fertőzés/AIDS elleni küzdelem kérdéseiről tartott ülésén esett szó.

Ungváron az elmúlt két évben szintén romlott a helyzet a tuberkulózis előfordulásával kapcsolatban. A város a betegség elleni küzdelemre irányuló célprogramok végrehajtására idén 1,7 millió hrivnyát különített el a költségvetésből.

2023-ban 23 felnőttnél diagnosztizáltak tuberkulózist, ebből 10-en meghaltak. Különösen romlott a helyzet a gyerekek és serdülők körében. A legfrissebb adatok szerint az idei évben öt gyermek betegedett meg.

Kihangsúlyozták: össze kell hangolni az összes egészségügyi intézmény munkáját a tuberkulózis központjában lévő kapcsolattartó személyekkel, hogy tüdőgyulladás gyanúja esetén a szűrőkérdőív eredményei alapján minden embert azonnal meg tudjanak vizsgálni és kiszűrni a tuberkulózist. (Kárpátalja ma)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: